неділя, 22 вересня 2019 р.

ПОЛТАВЩИНУ ПЛАНУЮТЬ ПОДІЛИТИ НА 4 ОКРУЖНИХ РАЙОНИ

У Полтаві відбувся брифінг щодо нового варіанту районного поділу Полтавської області - планується створити окружних 4 райони, замість 25, з центрами у Полтаві, Миргороді, Кременчуці та Лубнах. Шишаччина буде частиною Миргородського району.


17 вересня у Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся брифінг щодо нового районного поділу Полтавської області. Експерти з питань децентралізації разом з головами ОТГ обговорили створення 4 нових районів на базі існуючих 25. Така експертна пропозиція збігається з пропозицією Мінрегіонів, збігається з госпітальними округами, які вже утворені в рамках області. Саме під таку систему потім будуть підлаштовувати систему територіальних органів виконавчої влади.

Головна мета укрупнення районів - ефективна система територіальної організації влади. 

Фактично, повноваження, які були на рівні районів, переходять до органів місцевого самоврядування. Всі послуги будуть наближені максимально до громадян, люди отримуватимуть їх через системи Центрів адміністративних послуг. У новостворений районний центр людям доведеться їхати тільки у виняткових випадках, коли є якесь порушення прав, наприклад, до правоохоронних органів або до органів, які здійснюватимуть контроль за органами місцевого самоврядування.

Продовженням такої реформи буде ліквідація місцевих держадміністрацій і створення префектур, або, якщо залишаться держадміністрації, то у них повністю зміняться повноваження. Сьогодні їх повноваження - в рамках культури, освіти, охорони здоров’я, але потім вони перейдуть на рівень ОТГ.


Цей проект не остаточний, наразі відбувається його обговорення. При поділі Полтавської області на 4 райони врахована територіальна віддаленість районів — найбільшою відстанню є 60 км від найвіддаленішої точки району до центру. Є також відстань 80 км, але ця проблема буде вирішена ремонтом дороги та налагодженням транспортної системи.

Людям не доведеться їздити в районні центри, послуги наближаються до людей. Повноваження обласної влади частково перейдуть на рівень району, а повноваження районної влади (як виконавчої, так і місцевої) перейдуть на рівень ОТГ. На цьому і базується реформа децентралізації - повноваження розподіляються таким чином, щоб було зручно громадянам.

Максимальний термін реалізації цієї реформи - один рік.

Новий районний поділ відбудеться після реформи децентралізації, яка займалася реформою органів місцевого самоврядування. 

Нова система - це відповідальність громадян. Вони обиратимуть депутатів, старост, міських, селищних та сільських голів. У Полтавській області з 503 сільських, селищних та міських рад, за Перспективним планом, мають створити 77 громад (або 56 за іншим варіантом), які замінять 25 районів. 4 новостворені райони для мешканців сприйматимуться, як область. Влада нового району не матиме бюджету, не матиме повноважень не видаватиме будь-які довідки. В держструктури люди будуть звертатися так само, як і раніше, за місцем свого проживання.

За новим поділом зменшиться кількість чиновників, буде налагоджена справедлива робота держапарату, кожні 3 роки здійснюватимуться ротації держапарату, щоб запобігти корупції. І держапарат не втручатиметься в роботу місцевої влади, яку оберуть люди. Нові районні центри - Кременчук, Полтава, Миргород та Лубни. З одного боку, ці райони будуть представниками президента, з іншого — представниками уряду, а також будуть кінцевою точкою державної влади.

Немає коментарів:

Дописати коментар