понеділок, 23 вересня 2019 р.

МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ШИШАЧЧИНИ ОТРИМАЛИ ВЖЕ 22 МЛН. ГРИВЕНЬ РЕНТИ

Газовидобувана компанія "ДТЕК Нафтогаз" цього року сплатила вже 22 млн. грн. рентної плати у місцеві бюджети Шишаччини. 15 млн. грн. отримав районний бюджет і 7 млн. грн. - бюджет Ковалівки.



З 2018 року компанія "ДТЕК Нафтогаз" перераховує близько 22 млн. грн. ренти від видобутку газу до бюджету Шишацького району. Це стало можливим завдяки закону про 5% рентної плати, які сплачуються у місцеві бюджети. Співавторами відповідного законопроекту стали нардепи від Полтавщини Сергій Каплін, Олег Кулініч і Юрій Бублик.

Компанії, які видобувають вуглеводні, відраховують 2% ренти в обласний, 2% у районний та 1% у сільські та селищні бюджети. Об’єднаним територіальним громадам пощастило більше: вони отримують 3% ренти, а 2% поступають у бюджет області. 

З початку 2019 року компанія "ДТЕК Нафтогаз" сплатила вже майже 15 млн. грн. у Шишацький районний бюджет. Кошти йдуть на соціальну сферу, медицину і освіту.

Серед найбільших проєктів цього року в Шишацькому районі, де задіяні гроші від ренти - капітальний ремонт даху опорної Яреськівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Вартість робіт - 4,59 млн. грн, які виділяє районна рада. 

Яреськівська ЗОШ ім. Ф.П.Борідька

Рентні відрахування складають значну частину бюджету Ковалівської сільради, де видобувають газ. Ще два роки тому місцевий бюджет складав 1,5 млн. грн, зараз же - більше 12 млн. грн. З початку 2019 року сільрада отримала майже 7 млн. грн. ренти. 

За два роки, що "ДТЕК Нафтогаз" сплачує ренту до бюджету Ковалівки, у селі встановили станцію очистки питної води, придбали сучасне обладнання у амбулаторію, побудували спортивний майданчик зі штучним покриттям. Завдяки ренті сільрада підтримує дороги у робочому стані, відремонтувала частину приміщення і замінила дах дитячого садка, проводить капітальний ремонт будинку культури. 

Дитячий садок у Ковалівці

Будинок культури у Ковалівці

Окрім ренти, ДТЕК Нафтогаз співпрацює з Шишацьким районом згідно з Програмою соціального партнерства. 2018 року 4,7 млн грн газовики виділили на капітальний ремонт Шишацької ЦРЛ, Ковалівської амбулаторії та ремонт доріг району. Цього року ДТЕК також спрямовує кошти на ЦРЛ, на капітальний ремонт частини приміщення дитячого садка та облаштування меблями амбулаторії у Ковалівці.

Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар