пʼятницю, 27 травня 2022 р.

ПІДОЗРЮВАНИЙ У ХАБАРНИЦТВІ ВІКТОР ІВАНЕНКО ПРОКОМЕНТУВАВ СВОЄ ЗАТРИМАННЯ

Затриманий за підозру в отриманні хабара Віктор Іваненко пояснив, що не вимагав із підприємця коштів, натомість той добровільно перерахував 50 тисяч грн у фонд фермерів на допомогу ЗСУ.


21 травня правоохоронці затримали начальника Миргородські районної військової адміністрації Віктора Іваненка. За версією слідства чиновник вимагав у місцевого підприємця півмільйона гривень хабара за неперешкоджання ведення бізнесу. Його затримали під час отримання частини цієї суми.

23 травня суд призначив Віктору Іваненку заставу в 567 тисяч грн, хоча прокуратура просила 12 млн грн.


Наступного дня заставу внесли й наразі Віктор Іваненко пребуває на робочому місці.

Заставу внесли мої друзі. Збирали близько 10 осіб, які вірять, що я невинуватий. Це люди із різних галузевих напрямків та члени моєї родини, - повідомив "Полтавщині" обвинувачений.

25 травня Полтавська Асоціація фермерів і приватних землевласників імені В.Чміленка опублікувала своє звернення щодо затримання Віктора Іваненка. У Асоціації фермерів є фонд, куди вони збирають фінансову підтримку ЗСУ.

Повідомляють, що за три місяці зібрали 7 млн 100 тисяч грн. Але сама організація за весь час з 24 лютого повідомляла, що закупила лише трішки продуктів харчування 8 березня, невелику партію медикаментів 16 березня та спекли 1000 пасок на Великдень. 

20 травня на розрахунковий рахунок Асоціації фермерів надійшли 50 тисяч грн від місцевого підприємця Павла Черкаса. Наступного дня правоохоронці затримали Іваненка, а рахунок Асоціації фермерів заблокували. Як повідомили самі члени організації, на рахунку залишається 1,5 млн грн.

Оскільки триває розслідування, то Віктор Іваненко не може коментувати деталей, тому стисло пояснив ситуацію журналістам "Полтавщини":

Особа, яка подала на мене заяву в поліцію, самостійно перерахувала кошти у фонд громадської організації — 50 тисяч грн. Асоціація фермерів з перших днів війни організувала у Миргородському районі допомогу ЗСУ. Фонд працював винятково на добровільних засадах. Закупляв приціли, квадрокоптери, тепловізори, продукти харчування і багато іншого. А в уяві позивача Асоціація фермерів — прокладка, через яку проходять певні схеми й через яку я отримав неправомірну вигоду.

Я жодного відношення до фермерського фонду не маю. До початку війни мені про наявність цього фонду не було відомо. З асоціацією у мене комунікація на рівні співпраці. Розподіл коштів фонду відбувається виключно за рішенням погоджувальної ради в кожному районному підрозділі. Під егідою обласної асоціації фермерів в кожному районі існують структурні підрозділи. Кошти із фондів використовують на потреби фермерів чи громади.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін так пояснив ситуацію:

Що стосується коштів фермерів, то це треба звертатися до правоохоронних органів. Щодо закупівлі допомоги ЗСУ, то мені по це нічого невідомо. Правоохоронці розбираються в цьому питанні. А пан Іваненко, якщо не вчинював злочину, у суді зможе це довести.

На даний час ні сторона обвинувачення, ні сторона захисту не оприлюднювали беззаперечних доказів, які б дозволили прояснити ситуацію. Слідство триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар