суботу, 7 травня 2022 р.

ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ЩЕПЛЕННЯ СТАЛИ ЩЕ ВАЖЛИВІШИМИ

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Шишацької громади наголошують, що під час воєнного стану щеплення стали ще важливішими.


Йдеться не тільки про вакцинацію, пов’язану з COVID-19, але й про так звані рутинні щеплення. В Україні є затверджений Календар профілактичних щеплень, у якому зазначені всі обов’язкові щеплення, які мають робити діти і дорослі. Особливо важливо, наголошують медики, дотримуватися цього Календаря в умовах війни.

Війна супроводжується великими скупченнями та переміщеннями людей, обмеженим доступом до базової гігієни та іноді медицини. В таких умовах захворювання поширюються швидше, тому важливо захистити себе та дітей і вакцинуватись.


— Найперше, наполегливо раджу усім не скидати з рахунку вакцинацію від COVID-19. Так, зараз це захворювання пішло на спад. Фіксуємо поодинокі випадки. Однак вони є. І ніхто не знає, як поведе себе епідемія далі, зокрема наступної холодної пори року. У щеплених людей захворювання протікає легше – це вже перевірено практикою. Тому якщо у вас минуло півроку від другої вакцинації, варто зробити третю, так звану бустерну дозу. Не тільки Ковід зараз відійшов на другий план, але, на жаль, й антиковідна вакцинація. Нині люди якщо приходять до нас на щеплення – то переважно за третьою дозою, рідше – за другою. Наприклад, у січні у нас провакцинувалися (сукупно різними дозами) 1006 пацієнтів, у лютому – 905. А в березні та квітні – 257 та 183 людини відповідно.

Нагадаю, якщо ви робили першу-другу дози Коронаваком, то третю треба робити Коронаваком або Пфайзером. Якщо перша-друга дози були Астразенека, Пфайзер або Модерна, то третя – Пфайзер. У нас є в наявності необхідні для цього вакцини.

— З приводу рутинних щеплень. Що варто нагадати населенню?

— Що в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні. У якому віці і з якою періодичністю відбувається ця обов’язкова вакцинація, батьки можуть довідатися у своїх сімейних лікарів чи педіатрів. Також ця інформація є в загальному доступі в інтернеті. Якщо ви місцеві жителі, вам нагадають наші медичні працівники. Якщо ви внутрішньо переміщена людина (чи родина) з дитиною, зверніться до нашого Центру, аби з’ясувати ситуацію з дитячими щепленнями і у разі необхідності – отримати їх тут, на місці. Для цього не потрібен договір з нашим сімейним лікарем. Частина мам і тат, що прибули з інших регіонів, вже зверталися до нас з цього питання. Наші працівники відшукують усю наявну інформацію в електронній системі, зв’язуються з медзакладами, де попередньо люди отримували медичні послуги, аби з’ясувати, які щеплення і коли робили дитині (якщо батьки цього не пам’ятають і не мають на руках медичної картки). У свою чергу усі проведені нами вакцинації фіксуємо і в електронному форматі, і за необхідності видаємо людям на руки паперові довідки.

— Які щеплення, крім ковідного, зараз важливі для дорослих?

— Саме зараз, в умовах війни, дорослому населенню слід подбати про захист від правця. Інфікування правцем може відбуватися при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Тобто це може статися як на фронті, під час активних воєнних дій, так і в тилу, коли ви займаєтеся звичними господарськими справами.

Важливо: хоча імунізація від правця здійснюється кілька разів з дитячого до юнацького віку, однак   імунітет не зберігається на все життя. Необхідна ревакцинація у дорослому віці кожні десять років.

Щеплення від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) безкоштовне.

Доросле населення може отримати необхідні вакцини і в Шишацькій амбулаторії, і в сільських. Для щеплення дітей необхідно звертатися в Шишаки. Усі вакцини – і для дітей, і для дорослих – безкоштовні.

— Як загалом працюють заклади "первинки" під час воєнного стану?

— Уся мережа первинної медицини працює у звичному режимі. Як і до війни, ми приймаємо пацієнтів, обслуговуємо за програмою "Доступні ліки", дбаємо про людей з різними категоріями захворювань, діє амбулаторне лікування та стаціонарна цілодобова невідкладна допомога.

Зараз наші заклади приймають, крім місцевого населення, і внутрішньо переміщених осіб. Маємо запас необхідних ліків з гуманітарної допомоги, переданої нам обласним Департаментом охорони здоров’я. Використовуємо їх для лікування найбільш незахищених категорій населення. Наші медики, як і представники інших галузей, роблять усе можливе, аби бути максимально корисними для людей і держави у такий тяжкий час. Віримо: все буде Україна! 
 

Пресслужба Шишацької селищної ради

УСЕ ПРО МЕДИЦИНУ НА ШИШАЧЧИНІ

Шишаччина у Telegram 

Немає коментарів:

Дописати коментар