вівторок, 13 серпня 2019 р.

МУЗЕЙ ДОВЖЕНКА У ЯРЕСЬКАХ МАЄ З'ЯВИТИСЯ УЖЕ ЗА ДВА РОКИ

У будинку Дмитра Трощинського у Яреськах обласна влада за два роки планує відкрити краєзнавчий музей з експозицією Олександра Довженка.


Ми вже розповідали, що обласна влада планує створити музей і туристичний маршрут кіномитця Олександра Довженка. 

Як говорить директорка обласного департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко, музейну кімнату Довженка хочуть відкрити уже за два роки.

Для цього планують відремонтувати  будівлю народного театру Трощинського на території Яреськівського ПТУ №56. Олександр Довженко 1928-1939 року знімав у Яреськах фільми «Звенигора», «Земля» і «Щорс». І кіностудія знаходилася у цьому приміщенні.

Сюди хочуть перенести експозицію, яка нині розміщена у місцевому краєзнавчому музеї. Їй понад 50 років. Тут сім експонатів. Серед них: плетене крісло, патефон, глечик. Також – етажерка та вудка кінорежисера.



Щоб створити музейну кімнату Довженка у будинку театру Трощинського, потрібно отримати дозвільні документи. Нині обласний департамент культури і туризму з’ясовує право власності на приміщення. Для цього звернулися до державного регіонального представництва майна в Києві і до регіонального представництва на Полтавщині, щоб дізнатися, на якому балансі знаходиться будівля. Таке ж звернення направили до Міністерства освіти та науки України. 

Після одержання відповіді, приміщення повністю хочуть передати під краєзнавчий музей, після чого – відремонтують та перенесуть туди разом з іншими експонатами й особисті речі Довженка.

Хоча, такі дії Департаменту відверто незрозумілі, адже будинок Трощинських знаходиться на балансі Яреськівського ПТУ №56 ще з того часу, коли не існувало нового корпусу навчального закладу. Якщо це спроба ОДА відібрати у такий спосіб будівлю, то вона викличе спротив місцевого населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар