четвер, 3 жовтня 2019 р.

ЯРОСЛАВ ЄНКО ІЗ ГОГОЛЕВОГО ЗАВЕРШУЄ ЗЙОМКИ ІСТОРИЧНОГО ФІЛЬМУ

Мешканець Гоголевого Шишацького району Ярослав Єнко завершує зйомки документального фільму про Сорочинський Свято-Михайлівський монастир, який існував у ХVII-XVIII століттях.


Днями кіностудія "12-й кадр", на чолі з полтавським кінооператором Дмитром Панковим, при підтримці Музею історії Полтавської битви, завершили зйомки фінального епізоду історичного фільму "Сорочинський Свято-Михайлівський монастир. Відлуння".

Автор ідеї та замовник історичної кінострічки – Ярослав Єнко. Це - фільм про цікаві та невідомі факти Сорочинського Святомихайлівського чоловічого монастиря, який існував з 1670 по 1786 рік на Миргородщині. Нині на його місці лишився тільки хрест і пам`ятний знак.


Ярослав Єнко говорить, що знає про цей монастир досить давно і його знайома, колишня працівниця Миргородського музею Людмила Розсоха, свого часу видала невеличку книжечку про історичні події тих країв. Потім автор поступово почав збирати інформацію з різних джерел. Також він неодноразово організовував експедиції і досліджував територію, де колись знаходився монастир. Згодом вирішив об`єднати це все у документальний фільм.

У зйомках брали участь і авторка книги, і жителі Шишацького району, які на любительських засадах досліджували монастир і його околиці, знали про нього історії та легенди.

Робота над фільмом триває вже 2 роки. Наразі відзнятий майже весь запланований матеріал – всі основні сцени реконструкції. Далі буде робота по монтажу та озвученню, і вже весною кінокартину планують презентувати. 

Автор планує провести презентації в краєзнавчих музеях Миргорода, Шишаків та у музеї імені Короленка, адже їх співробітники допомагали зі зйомками реконструкцій.

У кінострічці будуть історії, яких немає в Інтернеті. Також, можливо, фільм переформатують для показу в кінотеатрі.


Ярослав Єнко співпрацює з фахівцем, який відтворює старовинні будівлі у 3D-графіці.  Завдяки візуальному опису, матеріалам про монастирі того часу та повітряним зйомкам місцевості, у фільмі буде приблизно змодельовано будівлю  Сорочинського Свято-Михайлівського монастиря.

Автор фільму розповідає, що ця святиня була зачинена у 1786 році і поряд з ним на Полтавщині було зачинено ще сім монастирів:

Дослідник ініціює створення історичних документальних фільмів з 2013 року. Ідеї він реалізує за власні кошти. Деякі його кінокартини брали участь у міжнародних конкурсах і мають диплом учасника. Але Ярослав Єнко говорить, що фільми він робить не для кінофестивалів, а для історії та нащадків, а також для людей, які цікавляться історією, краєзнавством.

Автор стрічки розповів, що на території монастиря ніколи офіційно не проводилися розкопки, працювали лише «чорні археологи», тому він має надію, що, можливо, фільм приверне увагу і колись цим місцем таки зацікавляться професійні археологи.

Він впевнений, що там будуть цікаві знахідки, адже територія монастиря була досить велика і багато чого цікавого ще лишається в землі завдяки навколишньому лісу. Чоловік має невеличку власну колекцію зразків кераміки XVIII століття, які знаходив на місцях, де «чорні археологи» шукали щось цінне, але кераміку залишали.

Немає коментарів:

Дописати коментар