суботу, 27 червня 2020 р.

КОВАЛІВСЬКИЙ СКАРБ У ПОЛТАВСЬКОМУ МУЗЕЇ

Директор Полтавського краєзнавчому музею розповів про скарб, який знайшли у Ковалівці на Шишаччині.


1983 року в Ковалівці Шишацького району знайшли скарб, який нині зберігається у Полтавському краєзнавчому музеї. 

Про це розповів відомий археолог, кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України Олександр Супруненко. Саме він особисто перевозив знахідку з Ковалівки до Полтави.

"1983 року в Ковалівці прокладали теплотрасу. Між книжковим і продовольчим магазинами працював екскаватор, ківш якого витягнув уламки керамічних кухлів і полив’яного посуду. Робітники помітили й блиск металу. Із купи землі вони дістали предмети, що нагадували речі давнього домашнього вжитку", - згадує Олександр Супруненко.

Спочатку знахідку віддали до контори правління місцевого колгоспу, а звідти - до Шишацького райфінвідділу.

Як виявилося, комунальники викопали схований скраб зі срібними підсвічниками, ложками, ножами. Вчені з’ясували, що це вироби російських і західноєвропейських майстрів II половини ХІХ століття. Їх створили приблизно у 1850–1887 роках.

"Знайшли 40 предметів: срібні підсвічники, чарки з карбованим й гравійованим рослинним орнаментом, посріблені та срібні чайні, столові ложки, виделки, ручки ножів. Речі реставрували. Ймовірним власником скарбу міг бути лихвар або сільський дука (багач)", - розповів пан Олександр Супруненко.


Відновлював речі відомий спеціаліст із Москви Олександр Григор’єв. Він не тільки ретельно почистив їх, а й обробив спеціальною речовиною, аби вони не почорніли й надовго зберегли срібний блиск.

Ковалівські знахідки зберігаються у скарбниці Полтавського краєзнавчого музею. вони займають достойне місце у колекції унікальних знахідок Полтавщини.


Нагадаємо, минулого року в Полтавському краєзнавчому музеї пройшла виставка сенсаційних археологічних знахідок із селища Шишаки.

Читайте також:

УСІ НОВИНИ ШИШАЧЧИНИ

"Шишаччина" - незалежне видання, яке не отримує фінансування від органів влади чи спонсорів. Ми існуємо виключно завдяки підтримці читачів. Реквізити для благодійної допомоги:

Monobank 4441 1144 4254 8622

Немає коментарів:

Дописати коментар