суботу, 24 квітня 2021 р.

ГРОМАДИ ПОЛТАВЩИНИ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ ШВИДКІСНИЙ ІНТЕРНЕТ У СЕЛАХ

Громади Полтавщини можуть отримати державну субвенцію на проведення швидкісного інтернету в селах, у тому числі - 10 сіл Шишацької громади.


Міністерство цифрової трансформації реалізує державну програму "Інтернет-субвенція", у рамках якої впродовж 2021 року до оптичного інтернету планують підключати соціальні об’єкти (лікарні, школи, бібліотеки) у сільській місцевості. У Полтавській області претендувати на фінансування можуть населені пункти у всіх 60-ти громадах, - повідомляє "Полтавщина".

Проект містить чотири етапи: попередній та офіційний збір заявок, розподіл коштів та проведення закупівель. Наразі триває перший етап, який продовжили до 28 квітня.

Заступник голови Полтавської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Ігор Панченко наголосив, що вже зараз голови громад мають готуватися до наступного етапу. Коли відкриється офіційний збір заявок на порталі "Дія", громади матимуть кілька днів, аби надіслати правильно оформлені документи. А вже після 28 квітня можна буде продублювати подання.

Перевірити, чи може громада претендувати на проведення оптичної мережі, можна на відкритому онлайн-дашборді Мінцифр. Тут уже доступний перелік громад та сіл, які подали попередню заявку (клопотання), та населених пунктів, у яких відсутня оптична мережа.

Першочергово підключатимуть села, у яких взагалі немає провайдерів. Однак подати заявки на субвенцію можуть і ті громади, у яких є тільки мобільний інтернет або телефонний (ADSL) - через мідний кабель. У різних регіонах різна вартість прокладання оптичного кабелю, тому більше шансів отримати фінансування у тих, кому на це потрібна менша сума.

Загалом на Полтавщині попередні заявки на підключення вже подали 359 сіл у 37 громадах. Серед - них і Шишацька. 

Попередні заявки наразі подали села Баранівка, Велика Бузова, Гоголеве, Жоржівка, Ковердина Балка, Пелагеївка, Покровське, Тищенки, Федунка і Шафранівка.

Після затвердження списку громад, які отримають субвенцію, їх голови мають виконати наступні дії:

- Провести сесію ради територіальної громади, на якій внести зміни до кошторису та річного плану закупівель.
- Оформити документ для проведення закупівель відповідно до рекомендацій Міністерства цифрової трансформації та з дотримання закону «Про публічні закупівлі».
- Надіслати проект тендерної документації до Міністерства цифрової трансформації не менше, ніж за 7 робочих днів до початку проведення процедури закупівлі.
- Оголосити закупівлю.
- Визначити переможця.
- Погодити договір про надання послуг з Міністерством цифрової трансформації перед його підписанням.
- Подати цей договір на реєстрацію до Державної казначейської служби.
- Провести заміри швидкості інтернету, щоб підписати акт здачі-приймання надання послуг.

Перед початком робіт оператор отримує 30% авансу, а решту - після закінчення робіт. Ще дві умови для виконавців: забезпечення швидкості інтернету на рівні 500 Мегабіт/сек у перші 3 місяці, а далі - обслуговувати заклади соціальної інфраструктури без абонплати до кінця 2022 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар