вівторок, 24 листопада 2020 р.

ПРО ЗМІНИ У КОНФІГУРАЦІЇ ШИШАЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ ВЛАДИ

Чому Шишацька селищна рада досі не приступила до виконання обов'язків?


Редакція "Шишаччини" отримала інсайдерську інформацію щодо подій, які нині відбуваються навколо формування нової селищної влади.

Як відомо, на сьогодні Шишацька селищна ТВК уже зареєструвала переобраного голову селищної ради Олександра Тутку та 16 депутатів з 26 обраних. Не зареєструвалися досі депутати від партій "ОПЗЖ", Радикальної партії Ляшка, ВО "Батьківщина" та депутат від "За майбунє" Віктор Скочко.

Відсутність реєстрації двох третин депутатського складу не дозволяє провести першу сесію селищної ради. Для кворуму не вистачає одного депутата. 

Наші джерела озвучили дві версії перебігу подій. 

ПЕРЕВИБОРИ

Якщо всі кандидати від названих політсил не зареєструються у встановлений законом строк, то ТВК має призначити перевибори депутатів селищної ради. 

Така ситуація зовсім не вигідна парії "Довіра", яка набрала найбільше мандатів. Повторити свій успіх політсилі буде вкрай важко. Значну частину відсотків голосів "Довіра" набрала за рахунок підтримки у своєму списку депутата Полтавської облради Валерія Капленка, депутата Миргородської райради Михайла Михайлика та нинішніх старост, котрі уже публічно відмовилися від депутатських мандатів, продемонструвавши виборцям, що депутатство їх не цікавить і вони хочуть залишитися на старостинських посадах. Тому, перевибори без цих осіб, а це - піввиборчого списку "Довіри", можуть принести політсилі набагато меншу підтримку і відповідно - менше депутатських мандатів. 

Щодо інших партій - то для них підстави втрачати рівень підтримки відсутні.

ВЛАДИСЛАВ САФОНОВ - СЕКРЕТАР

Друга версія виглядає більш ймовірною. За нею, внаслідок перемовин між політсилами, секретарем селищної ради депутати можуть обрати лідера місцевої "ОПЗЖ" Владислава Сафонова. Такий варіант наче підтримують і Радикальна партія Ляшка та ВО "Батьківщина", які відкрито підтримували Владислава Сафонова на виборах голови селищної ради. 

Таким чином, "Довірі" доведеться відмовитися від попередніх домовленостей зі "Слугами народу" про призначення секретарем Віктора Іваненка. Останній заради даної посади відмовився балотуватися на голову громади. Таким чином, може залишитися ні з чим, що виглядало б цілком заслужено по відношенню до інтересів громади і особистих вигод.

Призначення секретарем селищної ради Владислава Сафонова означатиме кінець владній монополії аграрної мафії та продовірівської більшості. Таким чином, можливе створення у селищній раді широкої коаліції за участю більшості політсил. 

Більше того, секретар селищної ради - це друга за повноваженнями посадова особа після голови. Внаслідок обставин, за яких голова не зможе виконувати свої повноваження, виконуючим обов'язки голови ради відповідно законодавства призначається секретар ради. Таким чином, за певних обставин, Владислав Сафонов може стати керівником селищної ради до наступних виборів голови. 

Відповідно частини 1 статті 283 Виборчого кодексу України реєстрація обраних депутатів має завершитися не пізніше 6 грудня 2020 року. І не пізніше 20 грудня 2020 року ТВК має скликати першу сесію обраної ради, якщо зареєструвалися не менше 2/3 обраних депутатів - відповідно частин 2 і 3 статті 46 та частини 4 статті 45 Закону України Про місцеве самоврядування України.

Немає коментарів:

Дописати коментар