середу, 4 листопада 2020 р.

ВИПУСКНИК ШИШАЦЬКОЇ ГІМНАЗІЇ ДОПОМІГ ДТЕКУ ЗБІЛЬШИТИ ВИДОБУТОК ГАЗУ

Як випускник Шишацької гімназії допоміг компанії ДТЕК збільшити видобуток газу завдяки 3D-моделюванню родовищ.

Сергій Ярещенко, менеджер з моделювання родовищ ДТЕК Нафтогаз

Найважливіші та найбільш інноваційні складові газовидобутку – геологія, розробка та моделювання родовищ. Фахівці займаються вивченням будови надр землі та створюють 3D-моделі, завдяки яким визначають місця для буріння свердловин, знаходять нові поклади газу і нарощують його запаси. Для цього геологи у газовидобувних компаніях використовують провідні технології і сучасне програмне забезпечення. 

Одним з таких фахівців у "ДТЕК Нафтогаз" є шишачанин Сергій Ярещенко. Він - менеджер з моделювання родовищ, працює у компанії два роки. 

Сергій цікавився геологією ще з часу навчання у Шишацькій гімназії. Надихнула до цього вчителька географії Галина Миколаївна Обертас, котра захоплюється геологією та ділиться своїми знаннями з учнями. Це викликало зацікавленість у Сергія, а потім – рішення пов’язати своє життя з цією наукою.

До вступу в університет ще були сумніви стосовно вибору професії, проте вже після перших лекцій зрозумів, що зробив правильний вибір. Геологія поєднує у собі когорту різноманітних дисциплін, які дають відповіді на питання будови й еволюції Землі. 

Сергія ця наука полонила тим, що наповнена цікавими викликами і здатна дивувати новими відкриттями. Він пригадує, що після працевлаштування любов до геології стала ще більшою і тому він повернувся до рідної гімназії, щоб подякувати своїй учительці.

2014 року Сергій переїхав до Кувейту, де став співробітником однієї з найбільших приватних компаній Близького Сходу. Три з половиною роки працював на різних об’єктах - родовищах Єгипту, Ємену, Іраку. Це був важливий досвід та цікавий період роботи. 

Після цього повернувся додому і став менеджером з моделювання родовищ у "ДТЕК Нафтогаз" – найбільшій приватній газовидобувній компанії України.

Сергій говорить, що в Україні розвиток галузі на високому рівні – у його компанії застосовуються новітні технології й методики до вивчення родовищ та їх моделювання, які не використовувалися на Близькому Сході. 

Сергій Ярещенко розповідає, що за час роботи у "ДТЕК Нафтогаз" йому вдалося реалізувати декілька проєктів, якими він особливо пишається. Один з них – впровадження геомеханічного моделювання, яке дозволяє зрозуміти особливості та ризики, з якими можна зіткнутися під час розробки родовищ та буріння свердловин. Це дає можливість компанії зменшити ризики та підвищити ефективність буріння на Семиренківському родовищі поблизу села Ковалівка на Шишаччині.

Семиренківське родовище

За словами Сергія, за рахунок сучасних технологій компанія збільшила дебіти свердловин, наростила ресурсний потенціал діючих об’єктів, оптимізувала програми буріння. Темпи вилучення запасів зросли до 16-19%, у той час як для газовидобувної галузі країни загалом цей показник складає близько 5-10%. 

Тому інноваційні технології та професіоналізм Сергія Ярещенка дають можливість "ДТЕК Нафтогаз" збільшувати видобуток газу.

УСІ НОВИНИ ШИШАЧЧИНИ

Новини Шишаччини у Telegram 

Немає коментарів:

Дописати коментар