четвер, 26 листопада 2020 р.

ВОСКОБІЙНИЦЬКІ ТА ЯРЕСЬКІВСЬКІ ШКОЛЯРІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ АНДРІЯ КУЛЯГІНА

У Воскобійниках до Дня Гідності та Свободи школярі вшанували пам`ять нашого земляка - героя АТО Андрія Кулягіна.


З метою вшанування мужності й  героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, виховання учнівської молоді в дусі патріотизму у Воскобійницькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Шишацької громади провели Урок мужності для учнів 9-11 класів  “Герої серед нас. Подвиг танкіста Андрія Кулягіна”.

На урок завітали також учні Яреськівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Ф.П. Борідька,  джури куреня імені Гната Яреська, учасники Всеукраїнської дитячо-юнацької  військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”), вихованці гуртка козацько-лицарського виховання "Джура" разом зі своїми виховниками - педагогами Н.А. Аксельрод, С.Б. Сасником і С.А. Родінкою.


Захід був приурочений до Дня Гідності та Свободи, який щороку відзначається 21 листопада.

Перед учнями та педагогами виступила директор Воскобійницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Валентина Лубенець та поділилася спогадами про Андрія Кулягіна. Він народився і виріс у селі Носи Шишацького району, 2010 року закінчив Воскобійницьку школу, потім проходив строкову службу, а в квітні 2014 року був мобілізований до Збройних Сил України. Андрій Кулягін залишився у пам’яті вчителів, однокласників, друзів як відповідальний, старанний, доброзичливий юнак. 

У липні 2014 року екіпаж танку, в складі якого  перебував і наш земляк, потрапив під обстріл. Андрій разом зі своїми бойовими товаришами загинув, давши змогу підрозділам 93-ї бригади закріпитися та виконати бойове завдання.

Андрій Кулягін похований у селі Носи. На фасаді Воскобійницької школи на його честь встановили меморіальну дошку.

Старшокласники та їхні наставники вшанували пам’ять Андрія Кулягіна хвилиною мовчання та покладанням квітів.



Довідка:

Андрій Олександрович Кулягін народився 3 вересня 1992 року в селі Носи Шишацького району. Після проходження строкової військової служби працював у СТОВ "Воскобійники". 30 квітня 2014 року був мобілізований Шишацьким районним військовим комісаріатом до Збройних Сил України. Брав участь у Антитерористичної операції на посаді механіка-водія танку 93-ї окремої механізованої бригади. Загинув 21 серпня 2014 року під час бою біля села Піски Ясинуватського району Донецької області. 


14 листопада 2014 року Указом Президента України "Про відзначення державними нагородами України" за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі старшого солдата Андрія Олександровича Кулягіна посмертно нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

У січні 2015 року за вагомі особисті заслуги перед Полтавщиною та Україною, за зразкове виконання військового і громадянського обов’язку, мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України ім'я Андрія Кулягіна було занесено до Книги Пошани Полтавської обласної ради посмертно.

30 березня 2016 року Шишацька районна рада присвоїла Андрію звання Почесного громадянина Шишаччини посмертно.

2 квітня 2017 року Андрій Кулягін нагороджений орденом "Народний Герой України" посмертно.


Влітку 2018 року бійці 93 ОМБ встановили на Донеччині пам'ятний знак на честь екіпажу танка Андрія.


По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар