четвер, 30 березня 2023 р.

КОЛИ ЗАВЕРШИТЬСЯ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН ТА КУДИ ДІВАТИ ВІДХОДИ?

У середу, 29 березня, у Шишацькій селищній раді відбулося засідання виконавчого комітету, на якому прийняли рішення про завершення опалювального сезону та нагляд за безконтрольним викиданням жителями відходів і засміченням навколишнього середовища.


1. Першим питанням прийняли рішення про завершення опалювального сезону. 

Відтак у закладах комунальної власності селищної ради опалювальний сезон 2022-2023 років завершується з 1 квітня 2023 року. 

Це не стосується освітніх закладів, закладів охорони здоров’я та відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Центру надання соцпослуг. Тут опалювальний сезон завершуватимуть за заявами керівників закладів, зважаючи на погодні умови та температурний режим у приміщеннях.

2. Члени виконавчого комітету заслухали доповіді відповідальних осіб щодо стану фінансово-бюджетної дисципліни в Шишацькій селищній раді та результати проведених державних фінансових аудитів, моніторингу тендерних закупівель. У звітах було зазначено, що перевірка не виявила суттєвих порушень при закупівлях. Незначні технічні помилки, на які вказали аудитори, були виправлені.

3. Прийнято рішення про організацію та види громадських робіт на території Шишацької громади у 2023 році. Це продовжитить співпрацю селищної ради з Шишацьким відділом центру зайнятості щодо організації суспільно корисних громадських робіт на території громади, матеріальної підтримки безробітиних людей, які перебувають на обліку

4. Кілька питань порядку денного засідання виконавчого комітету стосувалися захисту прав дітей, зокрема про доцільність позбавлення батьківських прав. Також члени виконкому розглянули заяви громадян та прийняли відповідні рішення.

5. З метою запобігання та зменшення обсягів утворення відходів, додержання умов поводження з ними, запобігання їхньому негативному впливу на навколишнє природне середовище, виконком створив постійно діючу комісію з питань поводження з безхазяйними відходами на території Шишацької громади. 

У складі комісії – заступник селищного голови Олег Білик, начальник Дмитро Петренко та головний спеціаліст Управління ЖКГ Володимир Гордієнко, начальник земельного відділу Дмитро Василенко, завідувач сектору з питань цивільного захисту Віталій Цап, депутат селищної ради Олексій Хомлюк і помічник лікаря-епідеміолога відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Миргородського райуправління Держпродспоживслужби Яна Білокіз (за згодою), староста округу.

Комісія створена з метою посилити боротьбу зі стихійними сміттєзвалищами, безконтрольним викиданням громадянами відходів, засміченням навколишнього середовища. 

Безхазяйними вважаються відходи, власник яких не відомий, або особу якого не встановлено. Завдання комісії реагувати на факти повідомлення про такі відходи, намагатися встановити власника відходів, визначити ступінь їхньої небезпеки для людей та природи, у підсумку - подати на розгляд виконавчого комітету селищної ради пропозиції щодо подальших дій. 

У разі встановлення власника відходів комісія вживає заходи щодо притягнення цієї особи до відповідальності та відшкодування нею заподіяної шкоди.

6. Селищна рада також опублікувала на своєму сайті звернення до мешканців громади, у якому закликала не порушувати природоохоронне законодавство:

"Шановні жителі громади! З першим весняним теплом розпочалося масове прибирання садиб, інших територій. Почастішали випадки вивезення сміття у не відведені для цього місця, в лісосмуги, ярки, прибережні зони, на узбіччя доріг тощо. Не робіть цього! Не порушуйте природоохоронне законодавство! Любіть свій рідний край, свою Батьківщину не словами, а справами!"

Наразі, для людей також встановлена заборона спалювати весняні відходи. Але масовий вивіз таких відходів не організований. Тобто, крім заборон та звернень, людям не запропонували жодної дієвої алтернативи. 

Єдиний законний вихід у даній ситуації - найняти вантажний автомобіль і вивезти листя й гілля зі свого господарства на полігон твердих побутових відходів. За що потрібно заплатити чималі кошти, якими не кожна родина володіє.

Нагадаємо, 2023 року Шишацька селищна рада тпланує спрямувати 9 млн грн на природоохоронні заходи.

За темою:

2 коментарі:

  1. Шо ви брешете? Гiлки,листя та бур"яни то суха рослиннiсть,а вона вiдходами не вважаеться,а значить палить iх на територii своеi присадибноi дiлянки можна,бо законом це не заборонено. А вся ця не законна ахiнея придумана кимось заради здирства з громадян

    ВідповістиВидалити

  2. Вікіпедія Побуто́ві відхо́ди — тип відходів, що створюються у житлово-комунальному господарстві (побуті).

    Види
    тверді побутові відходи (ТПВ). До твердих побутових відходів відносять картон, газетний, пакувальний або споживчий папір, всіляку тару (дерев'яна, скляна, металева); предмети та вироби з дерева, металу, шкіри, скла, пластмаси, текстилю та інших матеріалів, що вийшли з ужитку або втратили споживчі властивості; зламані або застарілі побутові прилади, — сміття, а також сільськогосподарські та комунальні харчові відходи[1]. В Україні сортують 4 % побутових відходів, решту спалюють або вивозять на сміттєзвалище[2].
    рідкі побутові відходи (стічні води, фекалії)













    ВідповістиВидалити