понеділок, 20 березня 2023 р.

Управління ЖКГ Шишацької громади двічі намагалося освоїти з бюджету 700 тис грн

Наприкінці минулого року Управління ЖКГ Шишацької селищної ради двічі намагалося провернути фіктивний ремонт вулиці Кирила Осьмака за 700 тис грн, але Держаудитслужба за порушення тендерних умов два рази не дала закупівлі відбутися.


Аналізуючи тендерну документацію за останні місяці 2022 року, журналісти "Шишаччини" виявили, що Управління ЖКГ, архітектіри й містобудування Шишацької селищної ради наприкінці минулого року вчинило дві неуспішні спроби провести незаконний тендер на поточний ремонт вулиці Кирила Осьмака за 700 тис грн.

Вивчаючи документацію цих двох тендерів, ми вийшли на інформацію, що 2021 року Управління ЖКГ Шишацької селищної ради вчиняли дві аналогічні спроби "відремонтувати" іншу вулицю у Шишаках, але вже з 2 млн грн.

Дослідивши документацію всіх чотьорох невдалих тендерів, ми вийшли на слід організаторів схеми заробітку на ремонтах доріг та кому з посадовців мали дістатися дорожні кошти. Прізвища частини з них нам уже відомі.

Пропонуємо вам ознайомитися з усієї історією по порядку.

Частина І. Спроба організації фіктивного ремонту з метою заволодіння 700 тисячами гривень.


Під кінець бюджетного 2022 року, 19 жовтня Управління ЖКГ Шишацької селищної ради оголошує тендерну закіпівлю за спрощеною схемою.

Предметом закупівлі є поточний ремонт дорожнього покриття проїзної частини по вул. Кирила Осьмака в смт. Шишаки Миргородського району. Очікувана вартість робіт - 700 000 грн.


Але службовці Управління помилися, а точніше - запізнилися на один день. Бо саме 19 жовтня вступили у дію зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 "Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", які вже не дозволяли провести закупівлю за спрощеною процедурою. З цієї причини тендер довелося скасувати.


Дочекавшись, коли у 00:00 год 25 жовтня спливе термін подачі звернень за роз’ясненнями, уже об 11:49 того ж дня Управління ЖКГ оголошує новий тендер - "відкриті торги з обсобливостями".

Предмет закупівлі - аварійні, відновні роботи (поточний ремонт) доріг комунальної власності (дорожнього покриття проїзної частини) по вул. Кирила Осьмака в смт. Шишаки Миргородського району. Вартісь попередня - 700 000 грн.


На тендер подали свої пропозиці дві компанії - полтавське ТОВ "Полтава-Євробуд" та гадяцьке ТОВ "Будівельна компанія "Гранд-строй".


Тендерна комісія Управління ЖКГ обирає переможцем тендеру "Будівельну компанію "Гранд-строй". 9 листопада вони оголосили про намір укласти договір підряду з товариством. Хоча 7 листопада отримали вимогу про усунення невідповідностей у тендерній документації.


Невідоповідностей таких виявилося дві.

Перше, ТОВ "Будівельна компанія "Гранд-строй" не надало підтверджуючих документів, що воно володіє потрібними для проведення робіт машинами, механізмами, обладнанням й устаткуванням. Також не надало копій договорів, що таку техніку вони орендуть у іншого власника.

Виправити невідповідності претенденту на підрядника не вдалося, тому що зробити це було неможливо. "Будівельна компанія "Гранд-строй" не мала у своїй власності техніки для проведення дорожніх ремонтних робіт і ні в кого її не орендувала.


Другою нвідповідністю тендерним умовам стало обрахування кошторисних розрахунків вартості ремонту з порушенням затверджених Правил визначення вартості робіт.


За даними аналіточної платформи YouControl, ТОВ "Будівельна компанія Гранд-Строй" зареєстрована лише 11 жовтня 2021 року зі статутним капіталом 10 000 грн. Юридична адреса - Миргородський район, Гадяцька тергромада, село Бобрик, вулиця Молодіжна, б.14, кім.5. Засновник і керівник підприємства - Віктор Анатолійович Кондратенко.

У своїй власності підприємство не має автотехніки для дорожніх робіт та найнятих кваліфікованих працівників.


За всіма ознаками - це фірма-прокладка для відмивання грошей. Адже її неспроможність ремонтувати дороги очевидна.

Як мала працювати схема

Відповідно з проектом договору, підрядник мав приступити до виконання робіт протягом 10 днів після підписання договору. Якби договір уклали 9 листопада, то це сталося б найпізніше 19 листопада. 

Той же проект договору передбчає, що ремонті роботи мали бути виконані до 21 листопада. Тобто, безпосередньо на самі роботи по ремонту дороги залишалося лише три дні(!). За 3 дні підприємство мало відремонутвати вулицю Кирила Осьмака і виконати робіт на 700 000 грн.


Далі, максимум за 5 днів замовник і виконавець мали підписати акти прийому-передачі робіт. Орієнтовно - 26 листопада. І ще через 30 днів після підписання акту виконання робіт замовник повинен був перерахувати підряднику 100% коштів - 695,4 тис грн. Це мало статися не пізніше 26 грудня - якраз за кілька днів до кінця бюджетного року - 31 грудня 2022 року. 

Ініціатори цього дивовижного "ремонту" мабуть сподівалися зробити собі передноворічні поповнення гаманців. Але Держуадитслужба не дозволила провернути закупівлю.

Цей тендер був скасований дивожним і кумендним чином. Після того, як ймовірний підрядник не зміг виправити названі порушення тендерних вимог, Управління ЖКГ само оголосило про скасування тендеру. Офіційна причина - "відсутність подальшої потреби в закупівлі робіт". Тобто, ще місяць тому, вулиця потребували ремонту, а коли не вдалося провести фінансову оборудку і вивести кошти за цей ремонт, подальша потреба ремонту дороги зникла.

У коментарі до рішення про скасування тендеру Управління ЖКГ пояснило його відміну погіршенням погодних умов, які наче б то не спряли проведенню ремонтних робіт через невідповідність температурного режиму. Про зміну погоди Управління ЖКГ наче повідомила листом служба ДСНС.


Дивно, що без підказок рятувальників посадовці самі не знають, що у листопаді - грудні щороку погіршується погода, і у ці місяці вона не сприяє ремонтним роботам на дорожному покритті. Але чи справді ці роботи мали виконуватися у рельності?

Про те, що чиновники ЖКГ намагалися провести не справжній ремонт вулиці, а фіктивний, свідчить також наявність іншого учасника тендеру - ТОВ "Полтава-Євробуд". Ця компанія справді займається будівельними і ремонтними роботами. Має багаторічний досвід, відповідну техніку, обладнання і кваліфікованих працівників. Але пропозицію полтавців відхилили. Бо чиновники із селищної ради мабуть не планували ремонтувати вулицю, а хотіли лише освоїти 700 000 тис грн перед новим роком.

вул. Кирила Осьмака

Про те, що Управління ЖКГ Шишацької селищної ради системно і нахабно намагається провертати схеми з розкраданням коштів на ремонтах, ми знайшли підтвердження і в інших закупівлях та документах. Про них ви зможете дізнатися з наступних публікацій.

вул. Кирила Осьмака

За темою:

2 коментарі:

  1. А до чого тут Аудитслужба? вимогу до учасника писав замовник. Все в прорзоро видно

    ВідповістиВидалити