неділю, 28 лютого 2021 р.

28 ЛЮТОГО 1863 РОКУ НАРОДИВСЯ ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ

28 лютого 1863 року народився український академік Володимир Іванович Вернадський.


158 років тому - 28 лютого (12 березня - н.с.) 1863 року народився український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії, радіогеології, вчення про біосферу і космізм - академік Володимир Іванович Вернадський.

Відповідно нового стилю календаря, день, у який народився Володимир Вернадський, нині припадає на 12 березня, але Григоріанський календар ввели у дію, коли Володимиру Івановичу було уже 55 років, тому він свій День Народження відзначав саме цього дня.


Найвидатнішою сторінкою у життєвій історії вченого, пов'язаній з Полтавщиною, є перебування Володимира Івановича на Шишаччині. Саме тут, на Бутовій горі поміж Шишаками і Яреськами, на своїй улюбленій дачі видатний натураліст більше за все обмірковував свої роботи з проблеми живої речовини у літні місяці з 1914 по 1917 роки.


У Шишаках Вернадський опрацював дев’ять розділів книги "Жива речовина". Під цією назвою вона відома усьому світу. Це - його головна наукова праця. Нині книга привертає все більше уваги науковців, надто своїми оригінальними та гуманістичними висновками. Важливо, що у цих наукових розробках Вернадський був першим, а Шишаччина відіграла таку важливу роль у його роздумах і наукових відкриттях.


Минуть роки і весь світ визнає, що саме у Шишаках були закладені основи нових наук, виник новий світогляд.


В одному з листів Володимир Вернадський писав: "Я тут надзвичайно багато і плідно займаюся великою працею". 


З усіх, хто народився чи жив у Шишаках, Володимир Вернадський - найгеніальніша особистість. Він є людиною тисячоліття за версією ЮНЕСКО.

Будинок Вернадських на Бутовій Горі був зведений у староукраїнському стилі 1913 року за кресленнями видатного українського архітектора-художника Василя Кричевського. Садиба займала мальовничу територію близько 15 десятин на крутому березі річки Псьол, частково зайнятому дубовим лісом. Поруч розташовувалися джерела з цілющою водою, де у майбутньому відкрили відоме на всю Україну підприємство по випуску "Гоголівської" мінеральної води.


Місце, яке вибрав Вернадський для своєї роботи і відпочинку - не випадкове. Долина річки Псьол, як і інших рік північної півкулі Землі, має високі праві та низькі ліві береги. Але, коли річка протікає села Баранівка, Великий Перевіз, Шишаки і Яреськи, спостерігається незвичайне явище: її лівий берег стає значно вищим за правий. Це виняток з правила Коріоліса. На думку Вернадського, дане порушення інерційних сил планети створює мікроклімат, який позитивно впливає на стан людини.


Сучасне покоління Шишацької громади має перед собою надважливе завдання - належно вшанувати пам'ять Володимира Івановича Вернадського, відбудувавши на Бутовій горі двоповерховий будинок ученого, який у кінці громадянської війни пограбували і спалили.


Відновлення будинку Вернадських і створення на базі нього національного музею стане вагомим кроком у примноженні слави та історичної спадщини Шишацького краю та поширення здобутків української науки у світі. Це привабить сюди безліч туристів, а також дозволить проводити наукові конференції вчених з України та всього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар