суботу, 6 лютого 2021 р.

В УКРАЇНІ УЗАКОНИЛИ ДИСТАНЦІЙНУ РОБОТУ Й ЕЛЕКТРОННІ ТРУДОВІ КНИЖКИ

Верховна Рада ухвалила закон про врегулювання дистанційної і надомної роботи та закон про впровадження в Україні електронних трудових книжок.


Дистанційна і надомна робота

Відтепер працівник, за домовленістю з роботодавцем, може поєднувати дистанційну роботу з роботою у звичайному режимі.

Українці отримали закон, яким передбачається:

- два окремих види роботи – дистанційна і надомна, що мають різне законодавче визначення;

- ознайомлення з необхідними документами в електронному форматі (це колективний договір та вимоги щодо охорони праці);

- право вагітних жінок, працівників, які мають дитину віком до 3 років, або здійснюють догляд за дитиною до досягнення нею 16-річногого віку тощо, виконувати свою діяльність на умовах надомної чи дистанційної роботи;

- поєднання дистанційної роботи з роботою у звичайному режимі при узгодженні графіку між роботодавцем і працівником;

- гнучкий графік: роботодавець може перевести компанію чи підприємство на гнучкий режим, але має повідомити про це співробітникам не пізніше, ніж за 2 місяці;

- період вільного часу для відпочинку працівника, що визначено у відповідному трудовому договорі.

Водночас роботодавець має право при укладенні трудового договору отримувати дані про місце проживання чи інше місце, де підлеглий працюватиме дистанційно.


Електронні трудові книжки

Також, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт №3623, який передбачає впровадження в Україні електронних трудових книжок.

Закон вводить облік трудової діяльності працівника в електронній формі. Тепер всю інформацію про трудовий стаж будуть переводити в Держреєстр обов'язкового соціального страхування, яким "завідує" Пенсійний фонд.

Закон встановлює перехідний період у 5 років. Протягом цього терміну буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна.

Паперова трудова стане не обов'язковим видом документа. Замість неї можна буде показати виписку з Реєстру застрахованих осіб з інформацією про стаж, попередні місця роботи тощо.

Трудова книжка більше не служитиме підтвердженням звільнення людини з попереднього місця роботи. Якщо нині працівник вважається звільненим, коли роботодавець повертає йому трудову книжку, то за новими правилами в день звільнення він повинен буде отримати примірник наказу про звільнення. Мало того, якщо такий наказ запізниться, зарплату повинні будуть нараховувати до дня вручення наказу на руки.

Трудова книжка може зберігатися на руках у працівника. І, якщо він захоче, може попросити роботодавця при прийомі на роботу або при звільненні зробити по-старому запис у трудовій.

Дані про стаж працівників вноситимуть до Держреєстру обов'язкового страхування самі роботодавці. А українці зможуть перевірити правильність внесених даних в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду
Якщо Вам сподобалася стаття, підтримайте будь-ласка наше видання. Ми не маємо спонсорів, і допомога читачів - єдина запорука нашого існування. Надішліть 10 грн - подякуйте кавою автору!

Реквізити для благодійних внесків:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴ 💳 Приватбанк 4731 2191 0741 7101

Немає коментарів:

Дописати коментар