пʼятницю, 5 лютого 2021 р.

"ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО" ПРОПОНУЄ ГРОМАДАМ ЗМЕНШИТИ ЦІНУ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРООПОР

АТ "Полтаваобленерго" не відмовляється від вимоги отримувати від місцевих громад плату за електроопори вуличного освітлення, але пропонує зменшити ціну.


"Шишаччина" уже повідомляла, що АТ "Полтаваобленерго" пропонує органам місцевого самоврядування укладати договори за користування своїми електроопорами, які громади використовують для вуличного освітлення. 

Після скандалів та негативної реакції з боку селищних рад обленерго запропонувало компроміс - зменшити плату, але від самої ідеї не відмовилися. У селищних радах, зокрема і в Шишацькій, не хочуть платити взагалі нічого.

У січні АТ "Полтаваобленерго" почало розсилати до громад області попередження, що органам місцевого самоврядування потрібно укладати договір "з доступу до інфраструктури об’єкту електроенергетики для розміщення електричних мереж". 

Місцеві громади здавна використовують електроопори для вуличного освітлення. За це користування вони ніколи не платили гроші. Так тривало до цього року. Зараз в обленерго попередили, що у разі відсутності договору, мережі вуличного освітлення будуть знеструмлювати. Тобто, відверто шантажують місцеві громади.

У Шишацькій селищній раді підрахували, що оплата за елктроопори обійдеться бюджету громади у 1,2 млн грн на рік. Це не рахуючи ще 1,650 млн грн, які сплачуються за саму електроенергію вуличного освітлення. Сюди не входить також вартість ліхтарів та ламп. При цьому обленерго не сплачує у селищний бюджет земельний податок за користування землею, на якій стоять електроопори. 

Громади Полтавщини дуже обурюються вимогами обленерго, адже ще з давніх часів у техдокументації вказано, що електроопори мають виконувати й невід’ємну функцію вуличного освітлення. За це ніхто ніколи не платив.

Після виникнення численних конфліктів з органами місцевого самоврядування "Полтаваобленерго" не відмовилось від своїх вимог, однак запропонувало зменшити тариф з 18 грн до 3 грн. на місяць за одну елетроопору. 

В адміністрації "Полтаваобленерго" вважають, що їх вимоги правомірні, адже кожне використання їх майна потрібно врегульовувати. Наприклад, обленерго отримує кошти за використання електроопор під телекомунікаційне обладнання. За аналогією обленерго хоче застосувати такий підхід й до елементів вуличного освітлення. Про це вони повідомили виданню "Полтавщина".

Цікаво, що досі представники ані обласної ради, ані Полтавської ОДА офіційно не коментують цей вже тривалий конфлікт між обленерго та місцевими громадами.

По темі:

"Полтаваобленерго" шантажує Шишацьку громаду

УСІ НОВИНИ ШИШАЧЧИНИ

Шишаччина у Facebook

Шишаччина у Telegram

Якщо Вам сподобалася стаття, підтримайте будь-ласка наше видання. Ми не маємо спонсорів, і допомога читачів - єдина запорука нашого існування. Надішліть 10 грн - подякуйте кавою автору!

Реквізити для благодійних внесків:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴ 💳 Приватбанк 4731 2191 0741 7101

Немає коментарів:

Дописати коментар