суботу, 20 лютого 2021 р.

ДЕРЖЕКОІНСПЕКЦІЯ ПОСКАРЖИЛАСЯ НА ДИРЕКТОРА КП "ТЕХКОМУНБУД" ДО СУДУ

Державна екоінспекція поскаржилася до Шишацького райсуду на директора КП "Техкомунбуд" за експлуатацію полігону твердих побутових відходів у Шишаках без висновку Державної екологічної експертизи.


Державна екологічна інспекція Центрального округу звернулася до Шишацького районного суду з позовом про притягнення до адміністративної відповідальності директора КП "Техкомунбуд" Петра Івановича Корсуна за вчинення правопорушення, передбаченого статтею 164 КУпАП. 

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення № 004676 від 21 січня 2021 року, 18 серпня 2021 року, являючись посадовою особою КП "Техкомунбуд" він допустив експлуатацію полігону твердих побутових відходів у селищі Шишаки без висновку Державної екологічної експертизи (оцінки впливу на довкілля), чим порушив статтю 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля".

Полігон твердих побутових відходів був переданий на баланс комунального підприємства рішенням 39 сесії Шишацької селищної ради від 28.09.2018 року (акти приймання-передачі від 12.10.2018 року), прийнятий в експлуатацію відповідно до Акту готовності об`єкта до експлуатації від 19 червня 2018 року. 

17 лютого Шишацький райсуд розглянув справу за позовом Держекоінспекції.

Керівник "Техкомунбуду" у судове засідання не з`явився і надав письмові пояснення, у яких просив розглядати справу у його відсутність. У поясненнях також вказав, що свою вину не визнає. 

Зазначив, що 2017 року Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА розпочав будівництво полігону твердих побутових відходів у смт. Шишаки згідно дозволу на виконання будівельних робіт від 20 жовтня 2017 року № ІУ 112172931485.

Будівництво проводилось на підставі проектної документації, розробником якої було ТОВ "Проектне підприємство "Полтавакомундорпроект". Проектна документація отримала експертний звіт, затверджений 16 червня 2017 року.

Будівництво полігону твердих побутових відходів було завершено підрядною організацією ТОВ "Компанія Рембудгарант" 2018 року, про що 06.07.2018 року отримано сертифікат про закінчення будівництва ІУ № 162181871244. Сертифікат видано на підставі акта готовності об`єкта до експлуатації від 19.06.2018 року.

28 вересня 2018 року Полтавська ОДА передала полігон твердих побутових відходів у смт. Шишаки в комунальну власність Шишацької селищної ради.

Рішенням 39 сесії першого скликання Шишацької селищної ради від 28.09.2018 року КП "Техкомунбуд" визначено балансоутримувачем об`єкта та передано на баланс.

Згідно акту приймання-передачі основних засобів від 12.10.2018 року КП "Техкомунбуд" прийняло на баланс вже введений в експлуатацію полігон ТПВ, на якому вже були розмішені відходи. Полігон був прийнятий на баланс вже в побудованому вигляді від Полтавської ОДА, яка займалася його спорудженням і отримувала дозвіл і висновок державної екологічної експертизи.

На думку суду, пояснення Петра Корсуна є слушними та підтверджуються копіями наведених документів. 

В той же час екоінспекція не надала суду належних доказів наявності складу адмінправопорушення. Адміністративний матеріал складається лише з адмінпротоколу і супровідного листа про його направлення до суду.

Суд зазначив, що у протоколі не вказана частина статті 164 за якою притягується підсудний, що є прямим порушенням права особи на захист, оскільки він не розуміє, за якою правовою нормою його притягують до відповідальності.

Крім цього, у протоколі вказані прізвища та ініціали двох свідків без зазначення їх повних анкетних даних та місць проживання, що унеможливило їх ідентифікацію судом та виклик у судове засідання.

Суд постановив - провадження у справі про притягнення Корсуна П.І. закрити за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд протягом десяти днів з дня її винесення.

Нагадаємо, учора Держекоінспекція повідомила, що притягла до відповідальності Яреськівське КП "Добробуд".

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар