середа, 19 квітня 2023 р.

СПРАВУ ЕКС-КЕРІВНИКА МИРГОРОДЩИНИ ВІКТОРА ІВАНЕНКА СУД РОЗГЛЯДАТИМЕ У ЛИПНІ

Октябрський районний суд Полтави розгляне справу по обвинуваченню екс-начальника Миргородської РВА Віктора Іваненка 17 липня 2023 року.


Триває судовий розгляд справи по кримінальному провадженні №42022172060000079 від 04.05.2022 року за обвинуваченням екс-керівника Миргородської РВА Віктора Іваненка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 ККУ - прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Коротко по суті справи 

Підприємець, який за сумісництвом ще є колишнім однокласником Віктора Іваненка, Павло Черкас звинуватив керівника Миргородського району у вимаганні хабара за отримання дозволу автомобілям підприємства Черкаса працювати у нічний час комендантської години. Підприємець займається заготівлею та переробкою молока, тому простої автотраноспорту, завантаженого молочною продукцією, могли призвести до втрати якості товару та його пошкодження.

Зі свого боку, Віктор Іваненко пояснює, що не вимагав хабарів від бізнесмена. Натомість, сам Павло Черкас запропонував йому внести кошти на благодійний рахунок, з якого закупляли допомогу військовослужбовцям ЗСУ. Коли підприємець перерахував частину коштів, то звинуватив начальника РВА у вимаганні цих грошей.


Наразі, громадськість не бачила жодних доказів по справі. Наприклад, аудіо чи відеозаписів, де Віктор Іваненко вимагає у Павла Черкаса 500 тисяч гривень. Саме така сума фігурує у справі. Хоча сума коштів, перерахована підприємцем на рахунок громадської організації, після якої керівника Миргородщини затримали, складала лише 50 тис грн. 

Доказову базу по справі вивчає суд. Можливо, після вироку якусь частину з них оприлюднять. Але на даний час очевидно, що хтось із фігурантів справи точно бреше. Хто саме - нехай вирішує суд. 

Проте, процес затягування справи натякає, що ця історія могла бути зрежисованим шоу, головною метою якого було звільнення Віктора Іваненка з посади начальника РВА. Це могло бути вигідно політичним опонентам Іваненка, включно з начальником обласної військадміністрації. 

Інсайдерські джерела "Шишаччини" повідомляють, що Віктор Іваненко у певних політичних колах розглядався як майбутній кандидат на посаду начальника Полтавської ОВА. Це призначення начебто просували нардеп Олег Кулініч та депутат облради Валерій Капленко. Якщо це відповідає дійсності, то справа про звинувачення його у хабарництві найбільш вигідна нинішньому очільнику області Дмитру Луніну, який не хоче втрачати свою посаду.


Не виключена також версія, за якою підприємець Павло Черкас з особистих мотивів міг підставити Віктора Іваненка, наприклад, образившись за якісь його дії. 

Головне, що варте уваги, це те, що затримання Віктора Іваненка організували представники не тільки поліції та прокуратури, а й СБУ. Без належних підстав або матеріальної мотивації залучити всі ці органи просто так - неможливо.


Чому ця справа важлива?

Віктор Іваненко - публічна особа. Він є екс-керівником Шишацької РДА, екс-секретарем Шишацької селищної ради, екс-начальником Миргородської РВА та діючим депутатом Шишацької селищної ради. Його рішення впливають на життя Шишацької громади та її жителів, тому ігнорувати події навколо цієї особи не можемо.

Більше того, Віктор Іваненко певними політичними колами розглядається як майбутній кандидат на посаду голови Шишацької селищної ради - громади з майже 300-мільйоннним бюджетом. Він і сам ніколи не приховував свого бажання очолити рідну громаду. Тож, мешканці Шишаччини мають природне право розібратися у тому, хто їх обманює, а хто працює в їхніх інтересах.

Запит громадськості очевидений - це правда. Якщо начальник РВА вимагав і отримав хабар - він має понести покарання. Якщо підприємець, який його звинувачує, обмовив підозрюваного, незалежно з яких мотивів, він повинен понести відповідальність за наклеп і підставу.

Наступний розгляд справи у Октябрському суді міста Полтава призначений на 17 липня 2023 року.


Цікаво, що у січні цей же суд задовольнив клопотання підозрюваного про перенесення розгляду справи по суті до Миргородського міськрайонного суду за територіальною підсудністю. Проте її продовжить розглядати Октябрський суд Полтави.

"Шишаччина" слідкує за перебігом судового розслідування даної корупційної справи. Про всі події та зміни будемо повідомляти читачів.

4 коментарі:

  1. Не ждіть правди від суда. Суди у нас продажні

    ВідповістиВидалити
  2. Якщо Черкас П.М. за одно з Луніним.То якого дідька Черкас звертався за дозволом до Іваненко,він би його отримав без проблем від Луніна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А Черкас звертався за дозволом до Іваненка? Звідки така інформація?

      Видалити
    2. Той факт що Черкас перерахував грошi не напряму в зсу а на фонд Iваненка е не прямим доказом того що будо вимагання хабара. Та й знаючи Черкаса я певен що й розмова була записана,iнакше не будо б такоi реакцii у полiцii та сбу

      Видалити