середа, 12 квітня 2023 р.

ВИЙШЛА КНИГА ПРО ВІДНОСИНИ РОДИН ГОГОЛІВ-ЯНОВСЬКИХ ТА ТРОЩИНСЬКИХ

У видавництві "Друкарик" вийшла книга краєзнавця і дослідника історії Володимира Захарова "Трощинські: Гоголіана", яка розповідає про взаємовідносини родин Гоголів-Яновських і Трощинських, які проживали у Яреськах.


Це - захоплююче видання, об'ємом 380 сторінок, сповнене досліджень фамільних архівів, прихованих фактів, розкриття стосунків між представниками родів Трощинських і Гоголів-Яновських. 

Усі, хто цікавиться історією рідного краю і творчістю Миколи Васильовича Гоголя, мають можливість поглибити свої знання, прочитавши дане дослідження.

Ця частина досліджень фамільних архівів Трощинських і Гоголів-Яновських розповідає, що ми, б можливо б, не читали творінь Миколи Гоголя, якби не допомога Дмитра Прокоповича та Андрія Андрійовича Трощинських.

Стосунки між представниками цих родів були дуже складними та різноплановими.

Микола Гоголь був звичайною людиною. І в нього були як хороші, так і не дуже вчинки.

Наприклад, маловідомий факт. Мати Миколи Марія Іванівна, не без допомоги Андрія Трощинського, зібрала 1800 рублів для оплати відсотків у банк. Доручила сплатити їх це своєму синові, який саме випустився з Ніжинської гімназії і приїхав у Санкт-Петербург. Але Микола, отримавши таку суму грошей, поїхав з ними за кордон, де витратив їх і повернувся знову до С-Петербурга. 

Трощинський дізнався про такі "подвиги" юного Гоголя, коли перебував у Кибинцях. Вимовив: "Мерзавец! Не будет с него добра!". І сам сплатив усі кошти, чим врятував Василівку від продажу за борги.

Микола Гоголь був юним і ще вірив в чесність, вірність, милосердя людських душ!

Відїжджаючи до Петербурга, він говорив матері, що невдовзі надішле їй не менше 6000 грошей, які заробить на своїх перших літературних творіннях. Там, у столиці, випросить для Малоросії звільнення від всіх податків.

Але його наївність зіткнулася з ницістю, продажністю та віроломством "мертвих" душ.

І найбільшим його діянням, було те, що Микола Гоголь не здався, як більшість, не приєднався до їхнього сонму "мертвих" душ, не став частиною цієї несправедливості, не сховав свою душу та серце навіки у панцир буденного обивателя. Він вирішив боротися, щоб цей світ став хоча б трішки краще, на йоту світліше.

Без таких людей, як Микола Гоголь, без їхніх світлих творінь, цей світ поглинула б суцільна непроглядна пітьма. І генерал Трощинський помилився у своєму виразі про Миколу Гоголя.

Придбати книгу "Трощинські: Гоголіана" можна на сайті видавництва за 590 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар