суботу, 27 березня 2021 р.

ВИЙШЛА КНИГА ПРО ІСТОРІЮ МЕДИЦИНИ НА ШИШАЧЧИНІ

Нещодавно вийшла книга про історію розвитку медицини на Шишаччині авторства місцевих краєзнавців і дослідників Олександра Дзюби, Володимира Захарова і Василя Магди.


Авторський колектив у складі Олександра Дзюби, Володимира Захарова і Василя Магди написали книгу, присвячену історії медицини Шишаччини. Нещодавно свою працю опублікували.

Роботу над книгою вели більше року. Не дивлячись карантинний час, зібрали унікальні матеріали з архівів та документосховищ Полтави, Києва, Москви та Санкт-Петербургу. Розвідку проводили і на території Шишаччини.

Книга розпочинається зі згадок за епідемії та перші церковні шпиталі в XVIII cтолітті. У окремому розділі говориться про народну медицину, приведені списки “народних лікарів”  по старостатам. Особливу увагу автори приділили земській медицині, починаючи від медичної реформи 1864 року. 

Оскільки нинішня Шишаччина тоді входила до чотирьох повітів (Миргородський, Зіньківський, Полтавський та Хорольський) не змогли обійти це увагою. Детально згадали біографії лікарів  з династій Яковенків, Богомольців,  а також біографії світил тодішньої медицини, забутих з часом. 

Повністю подається історія та списки лікарів Шишацької, Федунської, Пришибської та Ковалівської лікарень, описана історія та медперсонал тодішніх лікарських дільниць. Приводяться плани Шишацької лікарні за 1883  та 1910 роки.

Окремим розділом розміщена довоєнна історія медицини Шишаччини. Безліч матеріалів було взято з довоєнних республіканських, окружних та  районних газет , дуже рідких архівних справ та справ засуджених з Київського та Полтавського архівів НКВС.

У розділі про медицину під час Другої світової війни розміщені послужні списки всіх лікарів, санінструкторів та медсестер родом з Шишаччини, чи пов’язаних з нею, які своїм подвигом рятували життя під час однієї з чорних сторінок історії нашого краю. Розповідається про медицину та роботу Шишацької лікарні  під час окупації,  долю партизанського загону, яким командував лікар.

Окремо подано історію районного відділу охорони здоров’я – акти знищених медичних закладів під час окупації та відступу ворога, післявоєнну відбудову медицини, вдалу боротьбу з тяжкими повоєнними епідеміями, піклування за дитинство та материнство, боротьба за охорону праці, рішення районної ради пов’язані з розвитком медичної галузі. Містяться  розсекречені матеріали за голод 1947 року, з яким боролися медичні працівники району.

У книзі детально розписується історія кожного відділу Шишацької районної лікарні та її працівників. Розповідається про медичних працівників та історія лікарень, фельдшерсько-акушерських пунктів на території  колишнього району. Окремими розділами подано історію санстанції, історію аптекарської справи, історію санаторіїв, баз відпочинку на Шишаччині. Говориться і про сучасну реформу та стан медицини Шишаччини. 

Авторам вдалося знайти точне розміщення Хорольської криниці, що згадується в архівному документі 1753 року, в якому розповідається про появу біля криниці Пресвятої Богородиці і чудеса зцілення. Не оминули автори і розвиток ветеринарної медицини.

Останній розділ книги – історії  уродженців та жителів Шишаччини, що вибрали шлях Гіппократа і стали відомі як в нашому краї, так  і за його межами. По кожному старостату вдалося зібрати дані про випускників медичних ВУЗів, кандидатів, доцентів медицини, які присвятили медичній науці і практиці все своє життя.

Книга містить унікальний додаток, у якому містяться рукописні рецепти медицини з записної книги батька Миколи Гоголя - Василя Опанасовича Гоголя-Яновського, списки майна Шишацької земської лікарні 1883 року та аптек, листи шишацького земського фельдшера Миколи Яновського, унікальна і перша мапа Шишацького району 1927 року, на якій вказані безліч хуторів, від яких лишилися тільки назви урочищ та теплі спогади у старожилів нашого району, коротка історія формування Шишацького району.

Книга містить безліч фотографій та ілюстрацій.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар