пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

ШИШАЦЬКА ГРОМАДА - СЕРЕД НАЙКРАЩИХ ОТГ ЗА ФІНАНСАМИ

Шишацька громада - восьма в Україні за фінансовими показниками серед 124 ОТГ з кількістю населення від 10 до 15 тисяч мешканців.


Рівень фінансової забезпеченості об’єднаної громади - головний аспект у питанні визначення її спроможності забезпечувати виконання завдань і функцій, якими вона наділена. 

Спроможність громади вимірюється багатьма чинниками та параметрами, однак фундаментальним компонентом її життєдіяльності є фінансові ресурси. 

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ проаналізували показники фінансової діяльності 806 об’єднаних територіальних громад України за 9 місяців 2019 року.

Аналізували дані за чотирма показниками:

- доходи на душу населення (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду до кількості мешканців ОТГ);
- рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до суми доходів загального фонду ОТГ);
- питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (відсоткова частка видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у сумі доходів загального фонду);
- питома вага заробітної плати у видатках загального фонду (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету).

Аналіз, як завжди, здійснювався з розподілом ОТГ по групах, залежно від чисельності їх населення.

Група 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів;
Група 2 – ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів;
Група 3 – ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів;
Група 4 – ОТГ з чисельністю населення до 5 тис. жителів;
Група 5 – ОТГ-міста обласного значення.

Шишацька об'єднана територіальна громада, з населенням у 14,8 тис. жителів, входить до Групи 2. Загалом, у цій групі - 124 ОТГ. 

За сукупністю фінансових показників, Шишацька громада зайняла 8 місце, проти 7 - за результатами першого півріччя

До ТОП-20 у цій групі потрапили ще чотири громади з Полтавщини - Глобинська (6 місце), Щербанівська (7), Лохвицька (10) і Гребінківська (13).

Подробиці дивіться у таблиці:

Немає коментарів:

Дописати коментар