четвер, 14 січня 2021 р.

ОБОВ'ЯЗКОВЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ: ЩО ЗМІНЮЄТЬСЯ

З 16 січня 2021 року в Україні вступають у силу норми закону про обов'язкове обслуговування українською мовою. Чим це зобов'язує суб'єктів господарювання та користувачів послуг?


Від суботи, 16 січня, набувають чинності окремі норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 

Нововведення торкаються кожного українця, який користується будь-якими послугами чи купує будь-які товари. Відтепер усі надавачі послуг будуть зобов'язані обслуговувати та надавати інформацію в Україні українською мовою.

Що змінюється?

З 16 січня підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб’єкти господарювання мають обслуговувати клієнтів та надавати інформацію про товари і послуги, зокрема через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, українською мовою.

Усі виробники, а також виконавці та продавці зобов'язуються надавати споживачам інформацію про свої товари, роботи чи послуги державною мовою. Українською має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Крім того, суб’єкти електронної комерції, зареєстровані в Україні, будуть зобов’язані забезпечити надання усієї інформації, визначеної законом, державною мовою.

Водночас інформація українською мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами. В такому разі обсяг інформації українською не може бути меншим за встановлений законом про захист прав споживачів обов’язковий обсяг.

Як каратимуть порушників?

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови здійснюватиме позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону.

Якщо ж споживач потрапить у ситуацію, коли будуть порушені його права на отримання інформації та послуг українською мовою, то насамперед він має зафіксувати порушення у книзі скарг і звернутися до менеджера або вищої керівної посадової особи установи з проханням виправити ситуацію.

Якщо вам відмовлять - зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо, відео чи письмового підтвердження очевидців) та дані суб’єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти).

Далі можна подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови - надіслати її письмово на поштову адресу: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, або електронною поштою на скриньку: skarha@mova-ombudsman.gov.ua, або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого із захисту державної мови. Це потрібно зробити впродовж 6 місяців.


У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника. Також потрібно додати файли доказів на підтвердження. 

Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати. В електронній скарзі також необхідно вказати електронну поштову адресу, на яку заявникові можна надіслати відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування підпису під час надсилання електронного звернення не вимагається. 

Такі скарги зобов'язані розглянути і відреагувати на них. Важливо надати максимально повну інформацію про суб’єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення. Якщо скарга вмотивована, то закладу оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів.


У разі повторного порушення протягом року на заклад чекає штраф від 5 100 до 6 800 гривень. Скласти протокол і виписати штраф має уповноважений або його представник.

Омбудсмен за потреби може залучати працівників поліції, органів державної та місцевої влади.


Також нагадуємо, що від сьогодні вступив у дію закон про штрафи для підприємців за клієнтів без масок. Подробиці читайте ТУТ.

"Шишаччина" - громадське видання, яке не отримує коштів від органів влади чи спонсорів. Ми працюємо на волонтерських засадах виключно завдяки підтримці читачів. Ваша допомога - єдина запорука існування видання!

Реквізити для благодійної допомоги:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴ 💳 Приватбанк 4731 2191 0741 7101

€ 💶 UA623052990000026200885240769

Немає коментарів:

Дописати коментар