пʼятницю, 15 січня 2021 р.

КОВАЛІВКА: ЗАЛИШИТИ НЕ МОЖНА ПОВЕРНУТИ

Шишацька селищна рада хоче повернути село Ковалівку в об'єднану тергромаду Шишаччини.


Сьогодні на 4 сесії Шишацької селищної ради депутати створили робочу групу щодо ініціювання повернення Ковалівської громади до Шишацької селищної ради. Депутатська група вивчатиме питання виходу громади села Ковалівка з Великосорочинської ОТГ та її об'єднання з Шишацькою громадою. 

Таку ініціативу подав депутат селищної ради Віктор Скочко. До робочої групи ввійшли голова і секретар селищної ради та депутати - голови постійних комісій та фракцій.

Створена депутатська група має розібратися з питанням подальшої доцільності перебування Ковалівки у складі Великосорочинської ОТГ, ризики для мешканців села та перспективи повернення ковалівчан до об'єднаної тергромади Шишаччини у разі погіршення соціальної ситуації у селі.

Сьогодні мешканці Ковалівки тісно пов'язані з Шишацькою громадою. На території села діє амбулаторія Шишацького Центру ПМСД, їх осблуговує місцева пожежна охорона села Михайлики, правопорядок забезпечують працівники Шишацької поліції. Майбутнє школи і дитсадка, які раніше утримувала Шишацька райрада, теж остаточно не визначене.

Нагадаємо, відповідно перспективного плану формування громад Полтавщини, Ковалівська сільрада, так же, як Яреськівська і Федунська, мала увійти до Шишацької громади. Проте сільська голова Наталія Нос з групою соратників ініціювала входження Ковалівки до Великосорочинської ОТГ. Стартувала потужна інформаційна кампанія у ЗМІ, переконування мешканців, тиск і залякуваня, масштабна роздача грошей. За нашою інформацією на це було витрачено з Ковалівського сільського бюджету не менше 4 млн гривень.

Тоді група ковалівчан при підтримці небайдужих шишачан намагалися пояснити людям, які ризики і невтішні перспективи вони можуть отримати у разі розриву зв'язків з Шишаками та входженням до Великосорочинської громади. Вони ініціювали збір підписів на підтримку об'єднання з Шишацькою громадою.

Думки селян розділилися навпіл. Але остаточне рішення залишалося за головою Полтавської ОДА Олегом Синєгубовим, який спочатку підтримував раніше прийнятий перспективний план, а потім несподівано на засіданні Кабміну 12 червня 2020 року запропонував внести до нього зміни і приєднати Ковалівку до В.Сорочинської ОТГ.

Так Ковалівка залишилася єдиним селом з усього Шишацького району, яке не ввійшло до Шишацької об'єднаної тергромади.

Проте, як показують останні події, крапку в цій історії ставити ще рано. І ми сьогодні ставимо три крапки...

Зауважимо, що механізм виходу окремого старостинського округу зі складу ОТГ законом не передбачений. Поки що. Але в Україні достатньо нормативно-правової бази для цього процесу. Зокрема, Кабмін може внести зміни до Перспективного плану формування громад. Підставою для цього можуть бути рішення громадських зборів мешканців старостинського округу та відповідні рішення місцевих рад громад.

По темі:
Ковалівці протестували біля Полтавської ОДА

Шишаччина у Telegram

Шишаччина у Twitter

Повідомити новину: zmi.shyshaky@gmail.com

Написати нам у Facebook

"Шишаччина" - громадське видання, яке не отримує коштів від органів влади чи спонсорів. Ми працюємо на волонтерських засадах виключно завдяки підтримці читачів. Ваша допомога - єдина запорука існування видання!

Реквізити для благодійної допомоги:

₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

₴ 💳 Приватбанк 4731 2191 0741 7101

€ 💶 UA623052990000026200885240769

Немає коментарів:

Дописати коментар