пʼятницю, 15 травня 2020 р.

ПІШОВ З ЖИТТЯ ВОЛОДИМИР ХУРСА

Помер видатний педагог і дослідник, письменник, засновник Шишацького краєзнавчого музею та Шишацького музею В.І.Вернадського - Володимир Хурса.


Пішов з життя людина-легенда, великий сподвижник, духовний просвітник, мудрий учитель та педагог Володимир Васильович Хурса. Про це повідомила керівник Шишацького краєзнавчого музею Наталія Прасольченко.

Всі знали Володимира Хурсу як літописця історії Шишаччини, бо вивчення краєзнавства було його покликанням. Для своїх нащадків він напрацював неоцінений історичний спадок не лише для нашого краю, а й для всієї України.

Народився Володимир Васильович 6 березня 1930 року. Закінчив Ленінградський педагогічний інститут імені О.І.Герцена. Працював учителем, завідуючим відділу народної освіти, директором Шишацької середньої школи.

Він написав прекрасні краєзнавчі праці, зробив вагомий вклад для вивчення історії рідного краю. Був першим з ініціаторів і активним діячем створення музейної скарбниці Шишаччини. Відкрив для своїх земляків і для всього світу низку відомих особистостей, життя і творчість яких пов’язана з Шишацьким краєм. 2009 року за авторством В.В.Хурси вийшла книга "Славетні у Гоголівському краї". 


Вагома його робота у дослідженні життя й діяльності відомого на весь світ ученого Володимира Вернадського, який проживав на Бутовій горі поміж Шишаками і Яреськами. 2008 року під його авторством вийшла у світ книга "Вернадський у Шишаках". Володимир Хурса - один із співавторів книги "В.І.Вернадський і Полтавщина. Факти, документи, бібліографія". Саме з його ініціативи при Шишацькій середній школі, яка носить ім’я Вернадського, був створений музей відомого вченого. 


Любов до рідного краю, його минулого і багатої народознавчої спадщини надихнули створити кімнату-музей народознавства при Шишацькій середній школі.

Літературна краєзнавча спадщина Володимира Хурси - оригінальний, дорогоцінний доробок. У своїх книгах він розкрив багату історію Шишацького краю, незабутні події і пристрасті, що вирували протягом сотень років на нашій землі. 

Володимир Васильович був співавтором книги про В.Г.Короленка "З Хаток бачив увесь світ". Брав активну участь у виданні історико-краєзнавчого біографічного довідника "Шишаччина".


У різних виданнях надруковані низка історико-краєзнавчих нарисів нашого земляка. Ці праці – неоціненні, адже Володимиру Васильовичу доводилося не просто встановлювати історичні факти та події, а й перевіряти і вивчати їх. Він мав хист дослідника, великий багаж знань і відповідну ерудицію, а ще – величезну любов до свого рідного краю.

Редакція "Шишаччини" висловлює глибокі співчуття з приводу смерті Володимира Васильовича Хурси.

3 коментарі:

  1. Очень жаль, что ушёл Владимир Васильевич. Царство ему небесное! Замечательный человек, правдолюб, борец! Он был нашим последним классным руководителем при выпуске. в 1963г. Соболезную родным, если буду(попаду) в Шишаках, обязательно помяну.

    ВідповістиВидалити
  2. Царство небесне Володимиру 😢

    ВідповістиВидалити