четвер, 21 травня 2020 р.

ПРЕДСТАВНИКИ РАЙОННОЇ РАДИ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО МЕШКАНЦІВ КОВАЛІВКИ

Голова та депутат Шишацької районної ради наголосили на негативних наслідках для мешканців Ковалівки у разі об'єднання села з Великосорочинською громадою.



Голова Шишацької районної ради Владислав Сафонов на сторінці у Facebook написав наступне:

"В умовах ситуації, що наразі склалася, хотів би звернутися до жителів Ковалівки. Ми, як місцева влада, завжди намагаємось враховувати та поважати думку жителів, проте зараз я підтримую вибір – Ковалівка в Шишацькій ОТГ.

Ковалівська амбулаторія є частиною ПМСД Шишацького району, а територіальний центр та управління праці обслуговує жителів села Ковалівка, а це дуже багато різних видів допомог, які спрямовані на найбільш вразливі категорії населення. Пожежна охорона Шишацької ОТГ обслуговує територію Ковалівської сільської ради, тож при виникненні лиха – на рахунку кожна секунда. Також налагоджене транспортне сполучення, а Пенсійний фонд, ЦРЛ, екстрена медична допомога, поліція, ДРАЦС, ЦНАП змушені будуть відмовити жителям у наданні послуг.

Одним із найактуальніших питань для людей залишається все ж забезпечення надання медичних послуг належного рівня. В процесі подальшої децентралізації, Шишацькій ОТГ буде підпорядкована КНП «Шишацька ЦРЛ», яка протягом 2016-2019 років послідовно проводила роботу, щодо приведення діяльності закладу у відповідність до всіх стандартів, а саме:
- оптимізація структури та потужності;
- підвищення рівня кваліфікації кадрів;
- приведення приміщень у відповідність до недавньої ситуації, що склалася, та оснащення новим обладнанням, задля боротьби з COVID-19...

Над розробкою перспективного плану формування територій громад Полтавської області та подальшого їх існування, довго працювало багато освічених фахівців, було розроблено стратегію розвитку на майбутнє, розмежовані всі повноваження, вибудувана відповідна тактика подальших дій та проведений аналіз фінансової спроможності громад, що в результаті привело до висновку, найкращий розвиток подій – Ковалівка в Шишацькій ОТГ.

Особисто я вважаю, що якщо відбувається децентралізація, то доцільніше всього створювати ОТГ на базах районів, де більші перспективні можливості та ефективніший подальший розвиток та де вже налагоджена взаємодія всіх державних та соціальних органів. Основна користь від децентралізації – це змінені відносини з державним бюджетом та збільшення частки податку в місцеві бюджети.

Шишаки та Ковалівку тісно взаємопов’язують багато соціально-економічних та фінансових аспектів. У випадку приєднання Ковалівської сільської ради до Шишацької ОТГ не потрібно буде вносити кардинальних змін ні в організаційну, ні в фінансову структуру, а от у випадку приєднання до громади сусіднього району, доведеться фундаментально реформувати сферу медицини, сферу соціальних послуг, транспортного сполучення, що ляже суттєвим фінансовим тягарем на Великосорочинську громаду.

Тож, чи є зараз доцільним для Ковалівки «розірвання стосунків» з районом, де вже налагоджені всі адміністративні послуги, та перехід у склад Великих Сорочинців, де відсутні і адмінпослуги, і транспортне сполучення, і там, де потрібно буде «розбудовувати» все з самого початку та доведеться вкладати рентні кошти не в Ковалівку, а у Великі Сорочинці?"


Депутат районної ради Віталій В'юн заперечив, що більшість мешканців Ковалівки хочуть приєднання до Великосорочинської ОТГ та вважає, що людьми маніпулюють:

"Ковалівська сільська голова Наталія Нос і її прибічники стверджують, що мешканці Ковалівки ОДНОГОЛОСНО на зборах висловилися за приєднання до Великоcорочинської ОТГ.

Ось - їх підписні листи. Тут 130-140 підписів. У селі, де проживає понад 600 мешканців. Де людей, старше 18 років, зареєстровано 526 осіб (відповідно реєстру виборців).

Усе "сорочинське шоу" влаштували і підтримують лише чверть жителів села!"

"Та й навіть цим 130-140 людям хтось пояснював, що у В.Сорочинцях при незграбному керівництві досі не створили ні комунального господарства, ні соцвідділу, ні фінвідділу? Майже нічого свого немає, все працює через Миргород.

Чи говорили ковалівцям, що очолює В.Сорочинську громаду вже третя в.о. голови за три роки, бо такою проблемною ОТГ ніхто не хоче керувати?

Чи знають ковалівці, що після їх приєднання до В.Сорочинець ковалівський ФАП закриється, бо він прив'язаний до ліцензії Шишацького ЦМПСД?

Чи розуміють вони, що залишаться без медпослуг і соцпослуг? Що за свої кошти будуватимуть В.Сорочинцям комунальну, медичну, соцсферу та інфраструктуру.

А потім газ закінчиться, ДТЕК переїде не Харківщину - і прийде сумний кінець, який виправити буде неможливо..." - підсумував депутат райради.

Нагадаємо, частині мешканців Ковалівки не подобається перспектива приєднання їхнього села до Шишацької громади. Вони хочуть об'єднатися з Великосорочинською ОТГ. Свою незгоду висловили спробою перекрити дорогу в Шишацькій громаді, протестом біля ОДА за зверненням до Кабміну. Також, збираються подавати до суду.

По темі: 
* Ковалівці боряться за своє майбутнє у Києві

Немає коментарів:

Дописати коментар