середу, 3 березня 2021 р.

ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ ШИШАЦЬКА ЛІКАРНЯ 2021 РОКУ

Як цього року працюватиме вторинна медицина на Шишаччині та які медпослуги надаватиме людям - розповідь головної лікарки.


Як ми вже повідомляли, Шишацька лікарня планового лікування (Шишацька ЛПЛ) - це нова назва Шишацької ЦРЛ після її передачі у власність Шишацької селищної ради. 

Що саме передбачає новий статус закладу і на яку допомогу в ньому можуть розраховувати жителі Шишацької громади, прес-службі Шишацької ОТГ розповіла директорка лікарні Маргарита Хорольська.

До 1 квітня лікарня повинна укласти договір з Національною службою здоров’я, що гарантуватиме їй державну фінансову підтримку. До НСЗУ подаються дані про штат, затрати на енергоносії, матеріально-технічне забезпечення закладу. 

У Шишацькій ЛПЛ планували залучити кошти за 13 пакетами медичних послуг. Однак в обслуговуванні пацієнтів з COVID-19 лікарні відмовили. Хоча нині пацієнтів з коронавірусною інфекцією лікують і надалі лікуватимуть у провізорному відділенні. Але коштів за це держава не дає, тож функціонування відділення ляже на місцевий бюджет. Відмовили цього року також у наданні послуг стаціонарної та мобільної психіатричної допомоги за кошти НСЗУ.

З власної ініціативи у Шишацькій ЛПЛ відмовилися від пакетів, що обслуговують нарко-, алкозалежних пацієнтів та людей з ВІЛ-СНІДом. Щоб забезпечити виконання вимог і зосередити зусилля на тих медичних гарантіях, які користуються попитом у населення.

Наразі Шишацька лікарня планового лікування претендує на фінансування дев’яти пакетів медпослуг:

— хірургічна стаціонарна допомога (сюди входять акушерсько-гінекологічні послуги);

— соматична стаціонарна допомога (терапія, педіатрія, неврологія);

— амбулаторний (поліклінічний) прийом пацієнтів;

— стоматологія, яка включає безкоштовну невідкладну, ургентну допомогу (без протезування та косметичної реставрації);

— ведення вагітних;

— послуги з фіброгастроскопії та гістероскопії;

— і два пакети, на якому медзаклад буде спеціалізуватися у майбутньому: це стаціонарна та мобільна паліативна допомога.

Шишацька ЛПЛ не може конкурувати з іншими лікарнями у наданні хірургічних, реанімаційних чи інших послуг. Тому ці послуги будуть збережені у нас на рівні малої невідкладної допомоги (нескладні хірургічні операції, перша допомога і стабілізація стану хворого до відправлення його на третинний рівень).

Паліативна допомога – це  той напрямок, який Шишацька лікарня планового лікування може не тільки опанувати задля обслуговування власного населення, але й стати центром з надання паліативних послуг для сусідніх громад. І отримувати за це кошти від держави.

Дев’ять медичних сестер, два лікарі-терапевти та лікар-педіатр нашої лікарні вже пройшли курси спеціалізації з паліативної допомоги. Вона включає психологічну і медичну підтримку людей з хронічними, невиліковними, тяжкими захворюваннями. Це, зокрема, неврологічні хвороби, онкологія, рідкісні захворювання. Паліативна допомога надаватиметься як стаціонарно (зокрема у ній передбачені хоспісні ліжка), так і з виїздом – мобільно.

Нині у Шишацькій ЛПЛ працює 151 особа. Серед них - 29 лікарів (включно із сумісниками) та 64 середніх медпрацівники.

Кількість коштів, які надійдуть від НСЗУ, стане відомою наприкінці березня – на початку квітня. 

2020 року за квітень-грудень Шишацька лікарня отримала 13 млн грн. Недостаток фінансування закладу покриватиметься з місцевого бюджету ОТГ. На сьогодні це - близько 10,5 млн гривень.

3 коментарі: