суботу, 13 березня 2021 р.

У ШИШАЦЬКІЙ ШКОЛІ ШКОЛІ ІМЕНІ ВЕРНАДСЬКОГО ДІТЕЙ ГОДУЮТЬ ЯБЛУКАМИ

У Шишацькій спеціалізованій школі імені В.І. Вернадського з початку навчального року замість повноцінних обідів учням дають лише фрукти і булочки.


Про це повідомив голова громадської організації "Молодь Шишаччини ХХІ", екс-депутат Шишацької райради Віталій В'юн.

З самого початку начального року в опорному закладі Шишацькій школі імені В.І. Вернадського, де навчається більше 400 дітей, не працює харчоблок. Тут ще у вересні розпочали його ремонт.

Фото: прес-служби Полтавської облради

Уже тоді батьки учнів, особливо молодших класів, забили тривогу через відсутність гарячого харчування, що може непоправно відобразитися на здоров'ї дітей.

Головною проблемою стало те, що відділ освіти Шишацької селищної ради і адміністрація школи не забезпечили дітей альтернативним приміщенням для приготування їжі й харчування. 

Відомо, що у вересні тоді ще депутат Шишацької райради Віталій В'юн звернувся до начальниці відділу освіти Шишацької селищної ради Наталії Караваєвої з вимогою організувати для школярів харчування і забезпечити дітей іншим приміщенням для цього.


У відділі освіти відповіли депутату, що на час ремонту в їдальні харчування у Шишацькій школі відбувається шляхом роздачі учням попередньо фасованої харчової продукції і навчальний заклад забезпечений бутильованою питною водою.


Віталій В'юн також звернувся до Миргородської прокуратури, повідомивши, що відміна постійного харчування у Шишацькій школі грубо порушує законодавство України про освіту і попрохав провести правову перевірку з цього питання.


У прокуратурі відповіли депутату, що не мають повноважень проводити подібні перевірки.


Наприкінці вересня минулого року прес-служба Шишацької ОТГ оприлюднила інформацію про хід ремонтних робіт, у якій процитувала Наталію Караваєву, яка зокрема повідомила: "Усвідомлюємо, які незручності ремонт харчоблоку створить дітям і батькам. Однак змінити обставини ми не могли раніше і не можемо тепер".

Також, на початку лютого цього року Держпродспоживслужба проводила перевірку в закладах освіти Шишацької громади і повідомила, що у Шишацькій спеціалізованій школі ім. В.І. Вернадського виявили ряд порушень, зокрема - відсутність організації харчування.

На засіданні 5 сесії Шишацької селищної ради 23 лютого дане питання підняли депутати. Голова селищної ради Олександр Тутка і начальниця відділу освіти Наталія Караваєва пояснили, що у харчоблоці школи триває ремонт. Замовником робіт є Департамент будівництва, містобудування, архітектури і ЖКГ Полтавської ОДА. Завершити його не можуть, бо проєкт фінансується за кредитною програмою Європейського інвестиційного банку і кошти на ремонтні роботи приходять невеликими частинами і з запізненням.

Також, назвали кінцевий строк реалізації проєкту - жовтень 2021 року. Якщо ситуація не змінюватиметься, ймовірно, що у цьому навчальному році й можливо навіть на початку наступного гарячого харчування учнів у Шишацькій школі не буде.


Віталій В'юн наголошує, що потрібно розділити проблему з фінансуванням ремонту харчоблоку від питання організації харчування.

Повідомив, що ремонт харчоблоку в школі дійсно здійснюється за кредитною програмою Європейського інвестиційного банку. Ці кошти приходять спочатку на рахунки Департаменту будівництва, містобудування, архітектури і ЖКГ Полтавської ОДА, далі департамент перераховує їх на рахунок відділу освіти Шишацької селищної ради, а вже потім їх перераховують підряднику. 

"Мало того, що процедура сама по собі затримує оплату робіт, ці кошти ще й приходять на рахунки з запізненням. У селищній владі реально не можуть вплинути ні на євробанк, ні на обласний департамент, щоб пришвидшити процес руху даних коштів. Але все, чим обмежується місцева влада, це просто заявляє: "на жаль, ми не можемо це пришвидшити, ми - жертви обставин". Тим самим, банальною відмовкою знімає з себе відповідальність. 

Нехай на ремонт харчоблоку кошти виділяє стороння організація. Це зрозуміло. Але на харчування дітей кошти виділяє селищна рада і ці кошти у бюджеті є. І їх вистачає не тільки на яблуко. Їх вистачає для повноцінної їжі", - говорить Віталій В'юн.

Також громадський діяч наголошує, що проблему можна вирішити спільно з місцевою агрофірмою, їдальня якої якої знаходиться поруч школи. Мова йде про Агрофірму імені Довженка з агрохолдингу "Астарта". Її директор Сергій Жилін до того ж є депутатом Шишацької селищної ради.

Віталій В'юн заявив, що за здоров'я дітей несуть персональну відповідальність голова селищної ради Олександр Тутка, начальник відділу освіти Наталія Караваєва і директор Шишацької школи Віталій Іваниця.

Ми поспілкувалися з батьками учнів Шишацької школи імені Вернадського. Вони підтвердили, що дітям дійсно дають на обід то яблуко, то банан, то булочку. Учора давали по шматку хліба з маслом і чай. 

"Добре, хоч хліб маслом намазали", - говорить мама третьокласниці.

Також батьки розповіли, що дають дітям з дому бутерброди й інші продукти, але їх у школі немає де зберігати через відсутність холодильників. Тому такі страви пролежавши у портфелі півдня втрачають якість. Особливо проблемно зараз дітям початкової школи, які весь день проводять у школі, залишаючись на позакласні заняття. 

Нагадаємо, що минулого місяця Шишаки відвідував голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. Під час візиту він зокрема інспектував хід ремонту харчоблоку у школі імені Вернадського. Це можна побачити у відеосюжеті його прес-служби:


Батьки шишацьких учнів повідомляють, що терпіти таке явище до жовтня не будуть і вимагають місцеву владу невідкладно вирішити проблему. 

Наразі відомо, що батьків підтримує громадська організація "Молодь Шишаччини ХХІ", яка гарантувала їм правову, організаційну та інформаційну підтримку.

Шишаччина у Telegram

Якщо вам сподобалася стаття, або інформація вам цікава, підтримайте, будь ласка, автора донатом:
₴ 💳 Приватбанк 4731 2191 0741 7101
₴ 💳 Монобанк 4441 1144 4254 8622

Немає коментарів:

Дописати коментар