середу, 3 березня 2021 р.

ВЕРХОВНА РАДА ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА ЗАКОН ПРО СТАРОСТ У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

Парламент проголосував у першому читанні за законопроєкт щодо старост громад.


2 березня Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост №4535 (співавтор - народний депутат Кулініч О.І.)

Законопроект, зокрема, передбачає:

- населення одного старостинського округу має складати не менше 1 500 мешканців;

- перед внесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує і звільняє, обов’язково проводиться громадське обговорення з мешканцями округу;

- входження старости до складу виконавчого комітету ради громади вже не буде обов’язковим. Водночас, він матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органах ради;

- за рішенням органу місцевого самоврядування, за старостою закріплюються окремі завдання адміністратора Центру надання адміністративних послуг.

Інші положення врегульовують технічні питання: порядок створення старостинських округів, затвердження радою громади положень про старосту, суміщення посади старости тощо.

Основні положення цього законопроекту - в інфографіці:


Нагадаємо, зараз у Шишацькій громаді 13 старостинських округів, з яких лише один - Яреськівський - населяють більше 1 500 мешканців. Відповідно, всі інші округи доведеться  об'єднувати у більші.

Загальний склад населення Шишацької громади складає 20 569 осіб. З них - 10 658 людей проживають у Шишацькому (неофіційному) і Яреськівському округах.

Кількісний склад населення округів Шишацької ОТГ наступний:

Шишаки і села, що не входять до інших округів -  5 261

Яреськівський округ - 4 623

Сагайдацький округ - 1 455

Великоперевізький округ - 1 129

Великобузівський округ - 1 112

Михайликівський - 1 041

Воскобійницький округ - 977

Гоголівський округ - 968

Пришибський округ - 858

Федунський округ - 722

Жоржівський округ - 711

Ковердинобалківський округ - 604

Покровський - 580

Баранівський округ - 528.

Тож, у Шишацькій громаді доведеться змінювати межі старостинських округів. Прогнозуємо, що процес буде непростий, бо кожен нинішній старостинський центр намагатиметься зберегти свій статус.

Для остаточного прийняття закону Верховна Рада має проголосувати за нього у другому читанні. Так, як законопроєкт підтримали у профільному комітеті і проголосували більшістю депутатів, не має сумнівів, що його приймуть.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар