середу, 24 березня 2021 р.

ПРО НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ГАЗОВИДОБУВАННЯ, ЯКІ РОЗРОБИВ ШИШАЧАНИН

Керівник відділу моделювання родовищ "ДТЕК Нафтогаз", наш земляк Сергій Ярещенко на VII Міжнародному галузевому форумі розповів про новітні технології газовидобутку.


"ДТЕК Нафтогаз" - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. Вона впроваджує і використовує багато новітніх технологічних розробок. Наприклад, сучасну технологію свердловинної сейсморозвідки Walkaway та Offset VSP, що дозволяє уточнити підземну будову та знизити геологічні ризики.

Про це розповів керівник відділу моделювання родовищ "ДТЕК Нафтогаз", наш земляк Сергій Ярещенко на VII Міжнародному галузевому форумі "Підвищення ефективності видобутку вуглеводнів на нафтогазових родовищах України".

"Walkaway і Offset VSP - це різновиди свердловинної сейсморозвідки: профільне багаторівневе та непоздовжнє вертикальне сейсмічне профілювання. Під час їх проведення приймач сейсмічних хвиль переміщується по стовбуру свердловини, а джерело пружних коливань рухається вздовж заданого профілю на поверхні чи знаходиться у віддаленій від свердловини точці", - пояснив спеціаліст.

За рахунок детально розробленого дизайну зйомки вертикального сейсмічного профілювання (ВСП) і професійного виконання польових робіт з контролем якості на кожному етапі компанія ДТЕК отримує якісну сейсмічну інформацію.

"Такі технології є особливо актуальними для вивчення складних родовищ з великими глибинами. Використання традиційних засобів геолого-геофізичного дослідження не завжди може дати однозначну відповідь на питання доцільності буріння чи сценарію розробки покладів", - зазначив Сергій Ярещенко.

У комплексі з результатами раніше проведених досліджень - 3D-сейсморозвідки, ГДС (геофізичних досліджень у свердловинах), досліджень керну - отримані матеріали дозволили компанії повністю переглянути геологічну модель родовища

"Нам вдалося суттєво уточнити зони розповсюдження колектору в межах основної частини родовища. А також ми пробурили дві високодебітні свердловини, які розкрили поклад вуглеводнів в оптимальних точках", - підкреслив Сергій Ярещенко.


Нагадаємо, шишачанин Сергій Ярещенко сам є розробником технології 3D-моделювання родорвищ, які використовує у своїй діяльності компанія "ДТЕК". Його історію можна прочитати нижче.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар