пʼятницю, 19 березня 2021 р.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВАКЦИНУВАТИ СОБАК І КОТІВ

Чому потрібно регулярно вакцинувати собак і котів?


Якщо ви вирішили придбати собаку чи кота, то зверніть увагу на питання вакцинації свого домашнього улюбленця, - наголошує управління Держпродспоживслужби у Полтавській області.

Вакцинація – це важлива процедура, яка допомагає запобігти небезпечним захворюванням. Адже, підхопити їх можна на будь-якій прогулянці. Також ви можете принести інфекцію на своєму взутті.

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних хвороб. Суть її полягає у веденні живих, ослаблених або вбитих збудників хвороб, які в результаті селекції втратили свою здатність до зараження, але зберегли можливість викликати імунну відповідь. Це дає змогу організму захиститися від інфекції, а в разі зараження – перенести хворобу з мінімальними клінічними проявами.

Від яких захворювань допомагає вакцина?

Обов’язкова вакцинація проводиться від таких захворювань:

- чума;
- парагрип;
- лептоспіроз;
- ентерити;
- інфекційний гепатит;
- сказ;
- парвовіроз;
- ринотрахеїт;
- кальцивіроз;
- панлейкопенія;
- хламідіоз.

Також є вакцини від мікроспорії, лишаю, трихофітії.

Думка про те, що тварина, яка живе виключно вдома і не виходить з квартири, не може захворіти – помилкова. Більшість вірусів передається повітряно-крапельним шляхом. Коли ви гладите собак чи котів на вулиці, це може спровокувати захворювання.

Не всі імунні клітини у тварин  залишаються на все життя, і їх виникнення потрібно періодично ініціювати. Тому важливо щорічно вакцинувати свого улюбленця. Оскільки, після закінчення терміну дії вакцини тварина знову стає під загрозою зараження.

Ефективні схеми вакцинації

Цуценята та кошенята:

- Вакцинація – вік 10-12 тижні (2,5-3 місяці)
- Ревакцинація – через 3 тижні.

У майбутньому ревакцинацію достатньо проводити раз на рік.

Поки не зроблять всі щеплення, з цуценятами не можна гуляти на дворі, не рекомендується купати, тваринам не можна контактувати з вуличним взуттям, верхнім одягом, іншими тваринами.

Карантин знімають через 10-14 днів після другого щеплення (ревакцинації).

Ветеринари можуть запропонувати індивідуальну схему вакцинації, враховуючи здоров'я та вік кошеняти чи цуценяти.

Перед вакцинацією за 10 днів потрібно дати ветеринарний препарат проти гельмінтів. Давати антигельмінтні препарати тваринам, які живуть на вулиці, потрібно кожні 4 місяці, а тим, що живуть вдома – кожні 6 місяців.

Вакцинуватися можуть тільки клінічно здорові тварини.

Протипоказання для вакцинації:

- підвищення температури тіла;
- виснаження;
- хронічні та гострі захворювання;
- набутий імунодефіцит;
- нещодавня ін’єкція (не менше 3 тижнів) відповідної гіперімунної сироватки;
- гельмінти.

Для виявлення протипоказань перед вакцинацією лікар оглядає тварину та проводить термометрію.

Які ускладнення можливі після вакцинації?

Якщо тварина здорова, ускладнень не має бути. Гостра алергічна реакція проявляється доволі швидко, ще в кабінеті у лікаря, тому кваліфіковану допомогу буде надано на місці. 

Протягом доби після вакцинації тварина може бути млявою, можливе зниження апетиту, кульгавість (якщо препарат вводився внутрішньом’язово). Через добу всі ці прояви мають зникнути. Якщо дані симптоми зберігаються або посилюються, необхідно звернутись до ветеринара.

Дещо довше зазвичай зберігається ущільнення на місці ін’єкції (підшкірне введення вакцини), яке в більшості випадків зникає самостійно через 4-6 тижнів. Якщо цього не трапилось, за цим місцем уважно спостерігають, і в разі необхідності проводять додаткову діагностику.

Як вперше вакцинувати дорослу тварину?

Для дорослих невакцинованих собак та котів з невідомою історією вакцинації достатньо одноразового введення вакцини. Оскільки їх імунітет вже сформований, достатній рівень антитіл буде досягнутий після першого щеплення. Ревакцинацію необхідно провести через 12 місяців.

Нагадаємо, після вакцинації лікар має вклеїти в паспорт вашої тварини наклейку, яка ставиться разом з вакциною (на ній вказано серію та номер вакцини, а також термін її придатності), погасити наклейку печаткою, поставити дату проведення вакцинації та свій підпис.

Вакцинація тварин – це запорука збереження життя й здоров’я не лише ваших улюбленців, але і ваших.

Немає коментарів:

Дописати коментар