четвер, 4 березня 2021 р.

У ШИШАЦЬКІЙ ГРОМАДІ ОБГОВОРИЛИ ПРОБЛЕМУ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

У Шишацькій громаді відбулася нарада, на якій обговорили проблему отруєння бджіл при використанні агрогосподарствами пестицидів та шляхи вирішення даної проблеми.


За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 1 березня у селищі Шишаки відбулася нарада, на якій обговорили проблему отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами на території Шишацької громади. Нарада пройшла за головування селищного голови Олександра Тутки.

У роботі наради взяли участь старости Шишацької громади, заступники селищного голови, державний фітосанітарний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, начальник Шишацької райдержлікарні ветеринарної медицини. Обговорювали, як налагодити дієвий діалог між аграріями та пасічниками, щоб запобігати отруєнню бджіл внаслідок застосування пестицидів.

У ході проведення наради наголосили, що потрібно проводити роз’яснювальну роботу з пасічниками, щоб останні обов’язково реєстрували пасіки та своєчасно інформували органи місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце їх розміщення.

Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними лікарнями державної ветеринарної медицини. 

Суб’єкти господарювання, які застосовують засоби для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. 

У повідомленні має вказуватися дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами слід проводити в ранкові (до 10 години) і вечірні (18-22 годин) при мінімальних висхідних повітряних потоках. 

Відповідно до "Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл" не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Усі проведені хімічні обробки потрібно фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів.

Якщо сільгоспвиробники обов'язково інформуватимуть про здійснення обробітків пестицидами полів, а пасічники вказуватимуть розміщення своїх пасік, то проблем з отруєння бджіл можна буде уникнути. 

Головне управління Держпродспоживслужби у Полтавській області для Шишацької ОТГ розробило "Порядок проведення заходів по виключенню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами". Виконуючи його положення є можливість у пасічників та аграріїв уникнути отруєння бджіл пестицидами. Порядок буде розісланий на всі старостинські округи та на сільськогосподарські підприємства. 

Основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, є пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища. Проте, які саме пестициди використовують агропідприємства і в якій кількості, чи законно вони ввезені до України і чи не використовуються заборонені або з вичерпаним строком придатності, проконтролювати важко і як наслідок – гинуть бджоли, знищуються посіви сільськогосподарських культур. В даний час використання фальсифікованих препаратів – одна з найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин. 

Алгоритм дій у випадку отруєння бджіл хімічними засобами захисту рослин

Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами, для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити орган місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання, Держпродспоживслужбу, звернутися до національної поліції із заявою. Після цього проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. Протягом 24 годин проби направляються на проведення аналізу. 

Маючи акти комісійного обстеження та результати досліджень, що підтверджують факт отруєння, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків. Якщо згоди не досягнуто – слід звертатися до суду. 

У ході наради прийняли рішення продовжувати роботу по попередженню отруєння бджіл при застосуванні пестицидів у Шишацькій громаді спільно з пасічниками, сільськогосппідприємствами, фермерськими господарствами, селищною радою, старостами ОТГ.

По завершенні заходу наголосили на необхідності посилення роз’яснювальної роботи серед бджолярів з метою запобігання отруєння бджолосімей та дотримання пасічниками і аграріями правил, встановлених законодавством України, відповідно Державних санітарних і Державних ветеринарних правил, Законів України "Про пестициди і агрохімікати", "Про захист рослин" та "Про бджільництво".

Немає коментарів:

Дописати коментар