понеділок, 26 квітня 2021 р.

ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ЛІКВІДАТОРАМ АВАРІЇ НА ЧАЕС

Особливості надання медичної допомоги учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС. 


Найбільша еколого-техногенна катастрофа сучасності – аварія на Чорнобильській АЕС – уже впродовж 35 років впливає на здоров’я людей та довкілля не тільки на радіоактивно забруднених територіях, а й по всій країні.

В Україні існує система медичного нагляду за постраждалими, що складається з періодичної диспансеризації, амбулаторного та стаціонарного лікування, реабілітаційних заходів у санаторно-курортних умовах та реабілітаційних центрах.

Диспансерне спостереження ліквідаторів здійснюється лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги. Лікарі загальної практики сімейної медицини забезпечують проведення цільових медичних оглядів, обстеження та диспансерний нагляд за виявленими хворими. Лікар-організатор здійснює контроль за ходом диспансеризації та оздоровлення.

Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", ліквідаторам надається право на безплатне позачергове зубопротезування, позачергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках, позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам. 

При виході на пенсію та зміни місця роботи учасники ліквідації на ЧАЕС мають право користуватися поліклініками, до яких вони були прикріплені під час роботи. Проводиться оплата працюючим особам з інвалідністю допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців у календарному році.


Немає коментарів:

Дописати коментар