неділю, 11 квітня 2021 р.

АНИМОНОПОЛЬНИЙ КОМІТЕТ ЗАПІДОЗРИВ "АСТАРТУ" В ШТУЧНОМУ ЗАВИЩЕННІ ЦІНИ НА ЦУКОР

Антимонопольний комітет України запідозрив агрохолдинг "Астарта" у навмисному і необгрунтованому завищенні ціни на цукор.


Антимонопольний комітет України 5 квітня розпочав справу проти групи компаній "Астарта" та ТОВ "Радехівський цукор" за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого бурякового цукру.

АМКУ становив, що з вересня 2020 року згадані підприємства підвищували оптово-відпускні ціни. Вартість зростала подібними темпами і в один період: протягом вересня-листопада 2020-го - у середньому на 48%. АМКУ не вбачає об’єктивних причин для такої динаміки. 

Цукристість буряків торік у цілому по Україні знизилась на 1,7%, врожайність - на 7,8%, відповідні посівні площі скоротилися на 2,7%. Обсяги виробництва цукру 2020 року скоротилися на 22,3%, порівняно із попереднім періодом. Водночас дефіциту в Україні не спостерігалося з огляду на перехідні запаси, обсяги імпорту і тенденцію зниження внутрішнього споживання.

АМКУ вбачає, що група "Астарта" та ТОВ "Радехівський цукор" схожими діями обмежили конкуренцію на ринку та отримали можливість підвищувати ціни.

Сукупна частка групи "Астарта" та ТОВ "Радехівський цукор" на загальнодержавному ринку цукру становить біля 40%.

Яреськівський цукровий завод

У "Астарті" ж переконані, що після надання компанією роз'яснень та відповідних документів Антимонопольний комітет відмовиться від висунутих звинувачень.

2020 року компанія надала вичерпну інформацію на 5 офіційних запитів від АМКУ та його територіальних відділень з вимогою надати відповідну інформацію за 2018-2019 та 2019-2020 маркетингові роки, а також за періоди вересень-листопад 2019 і 2020 років.

В "Астарті" зазначили, що готові у подальшому надати державному регулятору будь-які документи, що підтверджують факт відсутності порушень діючого конкурентного законодавства.


Нагадаємо, основні промислові потужності з виробництва бурякового цукру в "Астарті" належать компанії "Цукроагропром". Її найбільший цукровий завод знаходиться у селі Яреськи Шишацької громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар