суботу, 24 квітня 2021 р.

ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО НА ПОЛТАВЩИНІ ТА ЙОГО ФЛАГМАН "АГРОЕКОЛОГІЯ"

На Полтавщині збільшується виробництво органічної харчової продукції, флагманом галузі залишається ПП "Агроекологія" із Шишаччини.


Дедалі більше сільгосппідприємств Полтавщини підтримують ініційований Євросоюзом курс на оздоровлення землі й збільшення виробництва органічної продукції харчування.

На поширення органічного виробництва спрямований план розвитку органічного сектору Європейського Союзу, мета якого — нарощування виробництва і споживання органічних продуктів, збільшення частки органічних сільськогосподарських земель до 25% до 2030 року, - повідомляє Урядовий Кур'єр.

Щоб сільгоспвиробники й зокрема фермери захотіли вести органічне землеробство, треба, аби цю продукцію масово споживали. Тому Європейська комісія пропонує ініціативи, спрямовані на підвищення попиту й довіри споживачів до органічних продуктів. Вони містять інформування про органічне виробництво, просування споживання, стимулювання ширшого використання органічних продуктів у місцях громадського харчування за допомогою держзакупівель, збільшення частки органічних продуктів у шкільному харчуванні.

Дії спрямовано на запобігання шахрайству і підвищенню довіри споживачів. Що більше землі буде відведено під органічне сільське господарство, то кращим буде захист біорізноманіття.


Україна йде в ногу з Європейським Союзом і темпи збільшення площ органічних земель у нас найвищі в ЄС. У відсотках це ще малий показник, але в абсолютних цифрах, у порівнянні з іншими країнами з органічним статусом, високий.

Нині українська органічна продукція має особливе регулювання та контроль з боку ЄС, тому виробникам і державі потрібно працювати над питанням посилення довіри до неї.

"Агроекологія" - центр органічного землеробства

На Полтавщині піонер органічного виробництва і найбільше в Україні сільгосппідприємство - ПП "Агроекологія" у Шишацькій громаді. Тут за багато років до нинішніх директив ЄС розуміли і підтримували виробництво органічних продуктів харчування.

Господарство обробляє 8 тисяч гектарів землі. Засновник цього господарства - Герой соціалістичної праці, Герой України Семен Антонець, працюючи свого часу головою колгоспу, помітив, що люди, які контактують із хімічними речовинами, мають проблеми зі здоров’ям. Тож вирішив: якщо ці речовини шкідливі, не варто їх використовувати.


Ось уже понад 40 років в "Агроекології" не використовують ні засобів захисту рослин, ні синтетичних мінеральних добрив. Для сівби беруть тільки непротруєне насіння.

"Наше господарство комплексне, — розповідає генеральний директор підприємства Гліб Лук’яненко. — Займаємось і рослинництвом, і тваринництвом. Рослини годують тварин, а тварини годують поля. Адже в господарстві 6 тисяч голів великої рогатої худоби. Щороку виробляємо понад 70 тисяч тонн гною, який потім переробляють у біогумус. Це цінне органічне добриво. Господарство сертифіковане "Органік стандартом" як виробник органічної продукції рослинництва. Переробляємо зерно на власних потужностях, які також сертифіковано. У 2014—2015 роках уперше експортували продукцію на ринок Європейського Союзу".

В "Агроекології" практикують науково обґрунтовану сівозміну, в якій переважають корисні для ґрунту бобові багаторічні трави. Тому там навіть торік, в умовах посушливих літа й осені, отримали з гектара 32 центнери соняшнику з високим вмістом олії.

Семен Антонець щедро ділиться досвідом з усіма, кого це цікавить. Публікує наукові статті у спеціальних журналах. Його роботу "Високоефективні комплекси технічних засобів для вирощування зернових та інших культур" відзначили Державною премію у галузі науки і техніки.


За словами головного агронома підприємства Сергія Козіна, щоб краще родило, на підприємстві вживають заходів для накопичення і збереження вологи в ґрунті. Для снігозатримання залишають на зиму в полях частину стерні, стебла соняшнику, рослини багаторічних бобових трав. Навесні вологу закривають боронами та культиваторами, руйнуючи кірку та капіляри між шарами ґрунту, що перешкоджає випаровуванню вологи. На польових роботах у господарстві широко використовують нову сучасну вітчизняну й імпортну техніку.

Тварин в "Агроекології" годують екологічно безпечними кормами власного виробництва. Підприємство має статус племінного заводу з розведення української червоно-рябої породи великої рогатої худоби й сертифіковане як виробник молока для дитячого харчування. Постачає молоко екстракласу на завод "Агуша".


Нещодавно ПП "Агроекологія" розпочало виробництво продуктів харчування під брендом "Vo!" Уже реалізують екологічні курячі яйця та вівсяні пластівці. Наступним продуктом масового виробництва цього бренду стане зелена гречана крупа, яка не проходитиме термічної обробки. Завдяки цьому зберігатиме природний світло-зелений колір зерна, м’який гречаний смак і аромат. Воно може проростати.


У господарстві планують розширити лінійку молочної продукції. Збудують молокопереробне підприємство. Роботи з його створення вже тривають. Його розмістять на території села Покровське Шишацької громади. Планують збудувати також м’ясопереробний завод.

Основну свою місію керівництво ПП "Агроекологія" вбачає у забезпеченні населення високоякісними й недорогими крупами, яйцями, молочною і м’ясною продукцією.

Нині у господарстві організовано проходять весняно-польові роботи, щоб у стислі агротехнічні строки у вологий ґрунт покласти зерно - надію на майбутній урожай.


Уже кілька років партнер "Агроекології" - ТОВ "Укролія", яка закуповує соняшник для виробництва високоолеїнової органічної олії на заводі Ukroliya Organic у Диканському районі. Один з постійних покупців цієї олії - Китай. Завод виробляє не тільки олію, а й органічну макуху. Це чудовий корм для тварин.

100 гектарів високоолеїнового органічного соняшнику вирощують і в ПСП "Агрофірма "Україна-Говтва" на Котелевщині. Її засновник і керівник Григорій Чикриж зацікавився цією культурою два роки тому, побувавши у Центрі органічного землеробства ПП "Агроекологія" на семінарі "Технологія вирощування високоолеїнового соняшнику в органічній системі землеробства". В агрофірмі теж уже понад 20 років не застосовують хімічних засобів захисту рослин.


За інформацією департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації, нині на Полтавщині сертифіковано як органічні 28 суб’єктів господарської діяльності, які працюють на загальній площі майже 33 тисячі гектарів. 

Напрям розвитку органічного землеробства й виробництва органічних продуктів харчування збережений у новій Програмі розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавської області до 2027 року. Документ передбачає фінансування органічного напряму обсягом 7 млн. гривень. 

Майбутнє сільськогосподарської галузі - за органічним виробництвом. Але збільшення до нього довіри, підвищення ефективності господарств, розширення площ прямо залежить від державної підтримки. Чи буде вона достатньою?

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар