неділю, 25 квітня 2021 р.

ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА НОВИЙ ЗАКОН ПРО СТАРОСТ ГРОМАД

Верховна Рада України прийняла закон, який регулює призначення і повноваження старост об'єднаних громад.


Парламент прийняв у другому читанні законопроект №4535 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост.

Як ми вже повідомляли, законопроект, зокрема, пропонує перед внесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує і звільняє, обов’язково проводити громадське обговорення з мешканцями.

Кандидатура старости вноситься на громадське обговорення (громадські слухання, збори громадян) селищним (міським, сільським) головою та вважається погодженою з жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті громадського обговорення отримала таку підтримку у старостинському окрузі:

- з кількістю жителів до 1500 – більше 20% голосів жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах;

- з кількістю жителів від 1500 до 10 тисяч – більше 17% голосів;

- з кількістю жителів від 10 тисяч до 20 тисяч – більше 14% голосів;

- з кількістю жителів від 20 тисяч до 30 тисяч – більше 10% голосів;

- з кількістю жителів понад 30 тисяч – більше 7% голосів. 

Результати громадського обговорення кандидатури старости підлягають обов'язковому розгляду селищною (міською, сільською) радою.

Кандидатура старости, не підтримана селищною радою, не може бути повторно внесена для затвердження у цьому старостинському окрузі протягом поточного скликання ради.

Відповідно до закону, входження старости до складу Виконавчого комітету ради громади вже не буде обов’язковим. Водночас, він матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях сесій ради, виконкому, інших органах ради.

За рішенням органу місцевого самоврядування, за старостою закріплюються також окремі повноваження адміністратора Центру надання адміністративних послуг.

Інші положення закону врегульовують порядок створення старостинських округів, затвердження радою громади положень про старосту тощо.

Старостинський округ утворюється селищною радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території яких проживає не менше 500 жителів. При утворенні старостинських округів мають враховуватися історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники.

У Шишацькій громаді нині немає старостинських округів з населенням менше 500 людей, тому реорганізації округів, відповідно нового законодавства, Шишацька ОТГ не потребує. Найменшими за населенням є Баранівський (528 мешканців) і Покровський (580 мешканців) округи.

Також, відповідно закону, при здійсненні своїх повноважень староста є відповідальним і підзвітним селищній раді та підконтрольним селищному голові. На жаль, про відповідальність перед громадою закон не говорить.

Проте, не рідше одного разу на рік, протягом першого кварталу року староста звітує про свою роботу перед місцевою радою та жителями старостинського округу. Заслуховування звіту старости перед жителями округу відбувається на відкритій зустрічі, у спосіб, що дає можливість жителям поставити запитання, висловити зауваження та внести пропозиції.

Повністю із законом можна ознайомитися ТУТ.

По темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар